Doe jij alles om klachten voor te zijn?

 Categorie Overig

Voorkom pijn met deze 6 effectieve tips

Natuurlijk kun je met allerlei klachten bij Fysiotherapie de Zwaluw terecht voor een behandeling, maar voorkomen is altijd beter dan genezen. Daarom heb ik eens gekeken naar de meest voorkomende oorzaken van klachten. Hieronder lees je 6 tips om deze boosdoeners voor te zijn.

1. Gun jezelf ontspanning

Als je gestrest bent gaat je spierspanning omhoog. Deze overdaad aan spanning leidt al snel tot een stijf of pijnlijk gevoel. Met name je nek, rug en schouders zijn hier gevoelig voor. Door bij opkomende stress op tijd ontspanning te zoeken en je spierspanning te verminderen, verkleint de kans dat de spanning te ver oploopt en je blijvende klachten ontwikkelt. Dus ontspan jij van een rondje sauna, lekker sporten of gezellig hangen met vrienden? Zorg altijd dat je tijd maakt voor jouw ontstressmoment!

2. Wissel zoveel mogelijk van werkhouding

Zeker nu brengen we steeds meer tijd door achter ons bureau. Onze provisorisch opgezette thuiswerkplekken zijn bovendien al langer in gebruik dan we hoopten. En dat terwijl we er steeds bewuster van worden dat te veel zitten hartstikke slecht voor je is. Zo’n zitleven is vragen om klachten. In mijn blog over werken zonder zitklachten leg ik je onder andere uit hoe je rugklachten vermijdt. In het kort: een perfecte werkhouding bestaat niet. Wissel tijdens je werk zo vaak mogelijk van houding en beweeg zo nu en dan je armen, schouders, nek en benen. Alleen zo verklein je de kans op zitklachten.

‘Maak altijd een moment vrij voor jouw ontstressmoment’

3. Gekke bewegingen? Niet te vaak!

Mensen zijn gewoontedieren. Zonder dat je het doorhebt, maak je dag na dag veelal dezelfde bewegingen. Ons lichaam is gebouwd voor de meeste van deze herhaalde bewegingen, geen nood dus. Maar als jij elke keer weer op dezelfde manier je net iets te zware boodschappentas optilt, dan kan een ogenschijnlijk onschuldige beweging ineens leiden tot pijnlijke klachten. Op ‘kleinere schaal’ werkt dit net zo. Iemand die elke dag een sjaal breit, kan zomaar last krijgen van polsklachten door de aaneenschakeling van ongewone bewegingen.

4. Sport met verstand

Elke vorm van sport is in de basis hartstikke goed voor je, maar je moet het wel goed aanpakken. Begin altijd met een warming-up en bouw af met een cooling-down. Zo maak je je lichaam klaar voor inspanning en voor ontspanning. Met name veel pijnlijke knieklachten kun je zo voorkomen. En ben je net begonnen aan een nieuwe sport of beweeg je niet zo vaak? Begin rustig aan. Door je lichaam meteen te pushen om topprestaties te leveren kun je ernstig overbelast raken met allerlei pijnlijke klachten als gevolg.

‘Liever een bezoekje te veel dan te weinig. Je bent van harte welkom!’

5. Loop niet te lang rond met beginnende klachten

Ik kan het niet vaak genoeg zeggen: heb je klachten? Onderneem actie! Want zodra je net ergens last van krijgt, zijn problemen vaak nog makkelijk te verhelpen. Door rust te nemen bijvoorbeeld of met behulp van fysio-oefeningen. Helaas moeten sommige cliënten een langere behandeling ondergaan omdat ze niet meteen ingrijpen. Liever een bezoekje te veel dan te weinig, zeg ik altijd. Je bent altijd welkom, ook in deze bijzondere tijden.

6. Doorbreek patronen

Je mobiliteit en kracht behouden hoeft niet ingewikkeld te zijn. Soms helpt het al om kleine aanpassingen te doen in je dagelijks leven. Laagdrempelige stapjes in je bewegings- of voedingspatroon kunnen je al een stuk fitter maken. Als fysiotherapeut vind ik het belangrijk dat je door hebt hoe jouw levensstijl een grote invloed kan hebben op je gezondheid, inclusief je bewegingssysteem. Ter gelegenheid van het 5-jarig jubileum van Fysiotherapie de Zwaluw schreef ik daarom mijn gratis E-book ‘Fitter door het dagelijks leven’, waarin ik je hier alles over vertel.

Heb je na aanleiding van deze tips vragen of loop je rond met klachten? Je mag me altijd bellen op 06 406 111 50 of mailen via info@fysiodezwaluw.nl. Dan kijken we samen of fysiotherapie voor jou de oplossing is.

Laatste nieuws

Reacties

achttien − zestien =

osteopathie_verfijnd_voelenferdinand_vermeulen