Nekklachten

nekklachtenHeb je weleens pijn in je nek of een stijve nek? Dat is niet heel vreemd. Je nek vormt een indrukwekkend ‘kruispunt’ dat je hoofd met tal van zenuwen en spieren verbindt met de rest van je lichaam. Helaas is je nek ook een broedplaats voor allerlei klachten. Voor behandeling of verlichting van nekklachten kun je voor een persoonlijke aanpak terecht bij Fysiotherapie De Zwaluw in Culemborg.

Soorten nekklachten

Spanningsklachten

Kom je na een lange werkdag vaak thuis met een pijnlijke nek? Waarschijnlijk heb je last van spanningspijn door stress, een slechte werkhouding of een combinatie daarvan. Bij stress gaat je spierspanning – waaronder die in je nek – omhoog. Een slechte houding veroorzaakt soortgelijke spanning: als je voorovergebogen zit, moet je nek zich intensiever aanspannen om je hoofd te ondersteunen. Gelukkig kun je met fysio veel doen om die spanning te verminderen.

Whiplash

Bij een valpartij of een auto-ongeluk kun je zo hard heen en weer schudden dat de spanningscomponenten in je nek ‘in de war raken’. Je nek wordt dan supersnel meerdere keren gerekt en ingekort, waardoor je nekwervelbandjes overrekt kunnen raken. Nekklachten na een whiplash zijn gelukkig goed te behandelen met fysiotherapie. Om extra klachten te voorkomen adviseer ik wel om rustig te beginnen! Pas na een paar weken rust kan ik je nek met fysiotherapie veilig losmaken. Ik begin bij je middenrif en werk via je rug en hals omhoog voordat ik je nek überhaupt aanraak. Kortom, ik neem alle tijd voor de juiste behandeling.

Repetitive strain injury (RSI)

RSI is een verzamelnaam voor verschillende klachten in je armen, nek en schouders. Herhaaldelijke overbelasting kan RSI-klachten in je nek opleveren. Bijvoorbeeld door de hele dag achter de computer te werken. Je kunt RSI voorkomen door te variëren in werkhouding en voldoende te bewegen. Toch last van RSI? Samen pakken we de blokkades aan die jouw pijn veroorzaken.

Met speciale bindweefseltechnieken ga ik jouw problemen te lijf

Nekhernia

Hernia is een pijnlijke nekklacht die je functioneren ernstig kan belemmeren. Anders dan bij een rughernia, is bij een nekhernia meestal sprake van een beknelde nekzenuw. De hernia ontstaat door overbelasting of trauma, zoals een klap op je hoofd. De behandeling pas ik aan op jouw hernia. Bij de zogenaamde ‘overmobiele’ variant richt ik me op ontspanning. Zorgt de hernia juist voor ‘ondermobiliteit’? Dan probeer ik de mobiliteit te herstellen.

Triggerpoints

In mijn fysiotherapiepraktijk ik Culemborg behandel ik vaak mensen met triggerpoints. Dit zijn pijnlijke plekken – bijvoorbeeld in je schouderspieren – die kunnen uitstralen en nekklachten kunnen veroorzaken. Emoties en bindweefsel spelen een grote rol bij triggerpoints. Met speciale bindweefseltechnieken ga ik de problemen doelgericht te lijf.

Ook jouw lichaam verandert met de jaren

Artrose

Niemand blijft z’n hele leven dezelfde, ook jouw lichaam verandert met de jaren. Zo verandert je krachtverdeling, waardoor je lichaam zich aanpast en je gewrichten van stand veranderen. Het resultaat: gewrichtsslijtage ofwel artrose. Dit kan onder andere leiden tot een stijve nek. De artrose zelf kun je met fysio niet verhelpen. Wel kan ik de klachten helpen te verminderen. Je kunt jezelf ook al een eind op weg helpen door voldoende te bewegen en zo je nek soepel te houden!

Reuma

Ook reuma – de beruchte aandoening die gepaard gaat met gewrichtsontstekingen – kan nekklachten veroorzaken. Zorg dat je rustig blijft bewegen en nooit de pijn opzoekt. Zo kun je de pijnklachten beperken. Bij Fysiotherapie De Zwaluw kan ik je nekpijn beperken door je nek los te maken.

Pijn vanuit je hart of andere lichaamsdelen kan uitstralen naar je nek

Nekpijn door referred pain

Soms ligt de oorzaak van nekklachten ergens anders in je lichaam. Een bekende referred pain, ofwel pijn vanuit een andere plek, komt vanuit het hart. Bij hartklachten, zoals een hartinfarct, kan de pijn uitstralen naar je kaak, arm en nek. Als ik dat vermoed, verwijs ik je direct door naar een arts voor medische hulp. Ligt de oorzaak bij een zogenaamde dissectie, ofwel een gescheurde ader in je nek? Ook dan verwijs ik je door. Wel kun je na een medische behandeling bij mij terecht om je klachten te helpen verlichten met fysio.

Persoonlijke behandeling van jouw nekklachten

De ene nekklacht is makkelijker te behandelen dan de andere. Voor aandoeningen als stenose (waarbij zenuwen in je wervelkanaal beklemd raken) en torticollis (ook wel scheefhals genoemd) biedt fysiotherapie geen directe uitkomst. Vaak kan ik de bijkomende nekklachten wel verzachten. Ben je bijvoorbeeld aan zo’n aandoening geopereerd en heb je nog last van nekpijn? Je bent altijd welkom in Culemborg, dan kijken we samen hoe we resterende klachten kunnen verlichten.

Ik gebruik verschillende behandelmethodes die aansluiten bij jouw nekklachten. Denk daarbij aan triggerpoint– of klassieke massages, oefeningen, mobilisatie, manipulatie, IASTM en dry needling.

Weten wat ik voor jou kan doen? Bel me gerust via 06 406 111 50 of stuur een e-mail naar info@fysiodezwaluw.nl. Dan bepalen we samen een persoonlijke behandeling voor jouw nekklachten!

  • Ik maakte mijn eerste afspraak bij Ferdinand naar aanleiding van hevige pijn in mijn schouder en nek. Ik kon maar vijf minuten een rugtas dragen voor ik een overbelast gevoel kreeg. Ook ervoer ik pijn in mijn nek en onderrug na langere tijd zitten of staan. Deze klachten had ik al ruim vijf jaar en probeerde ik eerder te verhelpen met fysiotherapie, acupunctuur, massages en chiropractie. Dit hielp meestal maar tijdelijk. In november 2020 ontdekte ik triggerpointtherapie en maakte ik een afspraak bij Ferdinand. Al na een paar afspraken kon ik makkelijker lopen en had ik na een aantal uur zitten nog steeds geen last van mijn schouder en nek. Na een half jaar van afbouwende afspraken mag het verschil er zeker zijn. Ik heb bijna nooit meer last van mijn schouder, kan weer zware tassen dragen, langere tijd blijven staan en zitten en ik voel mij weer comfortabel in mijn lichaam. Door voorgaande therapie was ik sceptisch of triggerpointtherapie mij zou helpen, maar de intensieve behandeling was het helemaal waard! Heel erg bedankt hiervoor!

    Emanuelle