kuitklachten

Je kuit is het gespierde achterste deel van je onderbeen, tussen knie en enkel. Of je stevig gaat hardlopen of gewoon pijnloos wil kunnen staan, soepele kuiten zijn essentieel. Niet zo gek dat mensen een effectieve manier zoeken om van hun kuitklachten af te komen. Negen van de tien keer ligt de oorzaak bij lokale verkramping, oftewel triggerpoints in de kuitspier. Ook enkelproblemen zoals een verstuiking leiden vaak tot kuitklachten. Verder kloppen cliënten regelmatig bij me aan met langdurige kramp of gevolgen van zweepslag. Hieronder lees je er meer over.

Soorten kuitklachten

Kuitkramp

Een verkeerde beweging, overbelasting of vochttekort: dit zij allemaal mogelijke oorzaken van kuitkramp. De spiervezels in je kuitspieren trekken massaal samen zonder dat je dat wil, met een pijnlijk gevoel als gevolg. In de meeste gevallen is de kramp van korte duur en gaat het met wat rust vanzelf weer over. Toch kan kramp erg vervelend zijn, zeker als het langer aanhoudt. In dat geval kan fysiotherapie helpen.

Bij zweepslag is een nabehandeling met fysiotherapie essentieel

Zweepslag

Je zet aan om een sprintje te trekken, TJAK, ‘au, dat doet zeer!’ Een zweepslag is een scheurtje in je spier die kan ontstaan bij een explosieve beweging. Het goede nieuws is dat een zweepslag binnen 6 tot 8 weken kan herstellen. Je lichaam geneest het scheurtje zelf, mits je voldoende rust neemt. De spieren eromheen losmaken met fysiotherapie helpt hierbij. Hoewel het scheurtje dan is genezen, is juist dit het moment om de fysiotherapeut weer in te schakelen. Waarom? In het genezen deel van je spier is littekenweefsel ontstaan. Dat litteken kan klachten (blijven) geven als je het niet goed behandelt.

Vragen over jouw kuitklachten? Je mag me altijd bellen!

Kuitklachten bij revalidatie

Na een operatie, bijvoorbeeld aan je achillespees, kan fysiotherapie helpen om weer mobiel te worden zonder je kuit te overbelasten. Dit komt op mijn praktijk zelden voor, maar je mag natuurlijk altijd contact met me opnemen als je vragen hebt over jouw herstel.

Kuitklachten behandelen met Fysiotherapie

Met behandelingen als triggerpoint– of klassieke massage, oefeningen, mobilisatie, manipulatie, IASTM en dry needling kunnen we je kuitklachten op mijn praktijk in Culemborg te lijf gaan.

Benieuwd naar het effect van fysiotherapie op jouw kuitklachten? Bel me op 06 406 111 50 of stuur een e-mail naar info@fysiodezwaluw.nl. Dan kijken we samen naar de mogelijkheden.

  • Ferdinand heeft mij van mijn kuitklachten afgeholpen. Vorig jaar tijdens het thuiswerken in de lockdown kreeg ik zoveel pijn in mijn kuiten dat ik bijna niet meer kon lopen. Reguliere fysiotherapie hielp niet en vatenonderzoeken leverden niets op. Ik heb toen een afspraak gemaakt voor triggerpointtherapie. Bij triggerpointtherapie wordt naar je hele lijf en samenhang tussen klachten gekeken. Al na een paar behandelingen was ik pijnvrij en heb goede oefeningen gekregen om de boel los te houden. Erg blij dat ik hier ben terechtgekomen!

    Tanja
  • Ferdinand is de eerste, na diverse andere behandelaars en artsen, die de oorzaak van de klachten blootlegde. Na eerdere positieve ervaring met triggerpointtherapie kwamen mijn klachten dit jaar terug. Na goed naar mijn klachten geluisterd te hebben en een uitgebreid onderzoek aan mijn onderstel, kwam Ferdinand tot de conclusie dat ik vrijwel zeker een verschoven ruggenwervel had. Daarbij gaf hij aan dat ik mij niet ongerust hoefde te maken omdat hij, gezien de aard van de klachten, dit goed kon behandelen. Op zijn advies een röntgenfoto laten maken. De uitslag van de radioloog bevestigde de diagnose van Ferdinand. Vervolgens hebben de behandelingen zich verplaatst naar de rug en namen de klachten in een rap tempo af. Na de behandelingen en wat adviezen voor eigen oefeningen kan ik nu veel beter en met weinig klachten de dingen blijven doen die ik graag doe.

    Jaap