Littekens verbeteren met Fysiotherapie: het kan echt!

 Categorie Overig

Een smal dun lijntje dat gelijk met de huid ligt. Dat is hoe een gezond litteken eruitziet. Is je litteken bol, hol, rood of gezwollen? Dan is de kans groot dat je litteken verkeerd is dichtgegroeid. Dat kan leiden tot klachten, maar ook cosmetisch kan het je in de weg zitten. Gelukkig kun je de koers van je litteken bijstellen met fysiotherapie.

‘De manier waarop je litteken van nature dichtgroeit is niet per se de beste manier’

Van een genezende (operatie)wond kun je in eerste instantie weinig last hebben. Maar als het litteken eenmaal dicht is, kun je er ineens problemen mee krijgen. Het werkt zo. Stel je hebt een wond na een ongeluk of operatie, dan grijpen alle opengesneden structuren naar elkaar toe. Net zoals een klauw van een hijskraan of kermisgrijper dat zouden doen. De wond groeit vervolgens dicht, op zich goed natuurlijk, maar niet per se op de beste manier.

Niet kriskras maar netjes strak

Met fysiotherapie kun je het litteken stimuleren om juist op een gunstige manier dicht te groeien, met een gezond litteken als gevolg. Ook hiervoor heb ik een vergelijking. Als je regelmatig je haren kamt, staan je haren netjes één kant op. Doe je dat niet, dan wordt het een warrige bos. Zo werkt het ook met littekenweefsel. Om je litteken zo mooi mogelijk te laten herstellen, kan ik je met fysiotechnieken helpen om je weefsel beter te rangschikken, in plaats van kriskras door elkaar.

‘Met bindweefselmassage en IAT kunnen we je litteken aanzienlijk verbeteren’

Een van de beste behandelmethodes bij littekens is Instrument Assisted Therapy (IAT), ook bekend als IASTM. Hierbij gebruik ik speciale instrumenten die precies aansluiten op jouw lichaamsvorm om het weefsel in beweging te brengen. In combinatie met bindweefselmassage kan je litteken zo al tijdens het geneesproces gestimuleerd worden om netter dicht te groeien met een mooier litteken en minder klachten als gevolg.

Oud litteken? Geen probleem!

Je litteken is al dichtgegroeid, is het dan te laat? Nee hoor. Anders dan wat veel mensen denken, is een litteken zich nog continu aan het vernieuwen net als de rest van je lichaam. Het zal natuurlijk niet zomaar verdwijnen, maar met de juiste therapie kun je ook oudere littekens nog gezonder en mooier maken.

‘Ook oude littekens zijn prima te behandelen met fysiotherapie’

Benieuwd of fysiotherapie kan helpen bij jouw littekens, al tijdens het geneesproces of lang daarna? Je kunt me altijd bellen op 06 406 111 50 of mailen via info@fysiodezwaluw.nl. Loop niet te lang door met klachten bij littekens!

Laatste nieuws

Reacties

twee × 5 =

ferdinand_vermeulenfysio_de_zwaluw_depressie