Depressieve gevoelens? De kracht van lichaamsbeweging en goede voeding

 Categorie Overig

Bij een depressie denk je misschien al snel aan psychotherapie en zware medicijnen (antidepressiva). Als fysiotherapeut kijk ik naar de werking van het lichaam als geheel. Vanuit die optiek kun je anders gaan kijken naar het effect van zaken als voeding en beweging op je mentale toestand.

Natuurlijk ben ik me ervan bewust dat er verschillende gradaties van depressies zijn en dat er geen magisch trucje is om deze vervelende psychische aandoening op te lossen. Maar heb je last van (milde) depressieve klachten of ken je iemand die hiermee kampt, dan kunnen deze inzichten je wellicht helpen.

’Bij een depressie heb je vaak te maken met een tekort aan stoffen in je hersenen die je stemming in balans houden’

Wat is een depressie?

Zo’n één op de vijf Nederlanders heeft ooit te maken gehad met depressie. In de volksmond spreek je van een depressie als je meer dan twee weken aaneen last hebt van neerslachtige gevoelens en een gebrek aan motivatie en plezier in het leven. De oorzaak ligt meestal in een onbalans van neurotransmitters in je hersenen. Simpeler gezegd, een tekort aan stoffen die je stemming goed houden.

Symptomen zijn heel wisselend. De één heeft te maken met huilbuien, somberheid en komt voor een buitenstaander vooral ‘verdrietig’ over. Bij de ander zitten de klachten ‘diep van binnen’ en uiten zich in slechte concentratie, verwardheid of constant denken aan de dood. Door een overweldigend gevoel van schuld zal hij of zij vaak proberen te doen alsof er niks aan de hand is.

Beweging, structuur en sociaal contact

Opstaan en in beweging komen kan voor iemand met een depressie een enorme uitdaging zijn. Toch is het goed om je ertoe te zetten en een vast doel voor jezelf te stellen. Bijvoorbeeld elke middag een ommetje maken. Dit geeft structuur en onderbreekt je neerwaartse spiraal van somberheid. Nog beter: neem een vriend mee, want ook sociaal contact kan wonderen doen, zelfs als je daar geen zin in hebt.

‘Gelukshormonen helpen je om emoties te reguleren, precies wat je nodig hebt tijdens een depressie’

Gelukshormonen lonen direct

Nu kijken we even naar de fysieke kant. Bij fysieke inspanning stimuleer je de bijnieren om catecholamines aan te maken. Dit is een moeilijk woord voor hormonen die gelinkt zijn aan onze natuurlijke vecht-of-vluchtreactie. Deze hormonen, waaronder endorfine en dopamine hebben een positief effect op je brein. Zo helpt dopamine je om emoties beter te reguleren, precies waar je tijdens een depressie wel wat extra hulp bij kunt gebruiken. Bovendien triggert dit hormoon het beloningscentrum in je brein, waardoor je je niet meer waardeloos voelt. Lichaamsbeweging doet om dezelfde redenen ook wonderen bij andere concentratiestoornissen zoals ADHD.

Je bent wat je eet

Misschien sta je er niet zo vaak bij stil, maar alles wat je tot je neemt heeft wel degelijk een effect op je mentale gesteldheid. Als je lichaam in balans is, is je brein dat in de basis ook. Stel jezelf eens de vraag. Heb ik een gezond en gevarieerd dieet? Van stoffen als magnesium en B-vitamines wordt zelfs gezegd dat ze een direct effect kunnen hebben op je hersenen en zenuwstelsel.

‘Alles wat je eet kan een effect hebben op je mentale gesteldheid’

Je blindstaren op specifieke stoffen of supplementen nemen is in het algemeen overigens niet nodig. Zolang je goed gevarieerd eet, zul je niet snel ergens een tekort van krijgen. Ook heel belangrijk: gun jezelf af en toe wat lekkers, vanzelfsprekend dat je daar van opkikkert. Maar pas wel op met overmatige consumptie van ongezonde ‘comfort food’ of alcohol. Het gelukzalige gevoel waarmee je je de pijn verzacht kan snel omslaan in schuldgevoel, waardoor je je niet beter maar slechter voelt.

Fysiotherapie lost bewegingsbarrière op

Heb je het gevoel dat je gezonder wil leven, maar laat je je tegenhouden door fysieke pijn of ongemak? Met fysiotherapie kun je (langdurige) klachten aanpakken en je mobiliteit verbeteren. Op mijn praktijk in Culemborg kan ik je helpen met behandelingen als triggerpoint– of klassieke massage, oefeningen, mobilisatie, manipulatie, IASTM en dry needling.

Benieuwd naar de mogelijkheden? Bel me op 06 406 111 50 of stuur een e-mail naar info@fysiodezwaluw.nl.

Laatste nieuws
Showing 1 comments
  • Marie de Jonge
    Beantwoorden

    Ik geloof ook dat lichaamsbeweging en goede invloed heeft op de mentale gesteldheid. Zo blijven lichaam en geest ook beter in balans. Wanneer ik zelf veel stress ervaar merk ik dat sport ervoor zorgt dat ik mentaal beter kan ontspannen.

Reacties

negen + negentien =

fysio_de_zwaluw_littekenfysiotherapie_de_zwaluw_veilig_tillen