Werken zonder ‘zitklachten’ doe je zo

 Categorie Overig

slechte_werkhoudingOp mijn fysiopraktijk spreek ik regelmatig mensen met langdurige klachten. Vaak is niet sporten of vallen, maar zittend werken met een verkeerde houding de oorzaak. We worden steeds bewuster van het feit dat te veel zitten slecht voor ons is. Toch wordt een groot deel van de bevolking betaald om dagelijks urenlang achter een bureau te werken. Een slechte werkhouding op kantoor kan bijdragen aan nekklachten en andere kwalen zoals RSI en TOS. Wat kun je als harde werker doen om deze ongemakken te voorkomen? Veel cliënten vragen me om advies over de juiste werkhouding.

Wat is dan de beste werkhouding?

Mijn antwoord zal je misschien verbazen. De perfecte werkhouding bestaat volgens mij namelijk niet. Natuurlijk helpt het om op je houding te letten. Zit niet voorovergebogen, houd je nek recht en zorg dat je voeten de grond raken. Ook je werkplek kan een groot verschil maken. Stel je bureau en bureaustoel goed af en controleer of je beeldscherm niet te hoog of te laag staat. Maar zelfs als je overal rekening mee denkt te houden, loop je alsnog het risico op klachten.

De perfecte werkhouding bestaat niet!

Ik heb één gouden tip: wissel tijdens je werk zo vaak mogelijk van houding. Blijf je armen, schouders, nek en benen voldoende bewegen. Alleen zo verklein je onder andere de kans op een verstoorde bloedsomloop met alle gevolgen van dien. Volgens de ene expert moet je minstens elk halfuur van houding wisselen, de ander zegt drie kwartier. Mijn advies is zo vaak mogelijk, liever te veel dan te weinig. Je zal dan al snel merken dat je aan het eind van de werkdag nog soepel kunt bewegen en geen pijn of een stijf gevoel meer hebt.

goede_werkhouding

In de praktijk zal je ervaren dat het moeilijk is om continu op je houding te

letten. Bedenk daarom een aanpak die voor jou werkt. Even staan, oefeningen doen achter je bureau of een rondje lopen. Kan allemaal. Meer motivatie nodig om een rondje te lopen? Maak een ommetje langs de koffieautomaat en neem gelijk een bakkie mee voor je collega’s. Goed voor je lijf én je waardering op de werkvloer!

Zitklachten aanpakken met fysiotherapie

Merk je toch dat die lange bureaudagen hun tol eisen op je lichaam? Je bent altijd welkom op mijn fysiotherapiepraktijk in Culemborg. Samen kunnen we jouw klachten verminderen met fysiotherapie én kijken hoe je ze in de toekomst kunt vermijden. Onder mijn behandelmethodes vallen triggerpoint– en klassieke massages, oefeningen, mobilisatie, manipulatie, IASTM en dry needling.

Je kunt me altijd bellen op 06 406 111 50 of mailen via info@fysiodezwaluw.nl. Loop niet langer met klachten rond dan nodig!

Laatste nieuws

Reacties

2 × vier =

referred_pain-_uitstralende-pijn-behandelen-met-fysiomobility-first-strength-later