Mobility first, strength later

 Categorie Overig

Eerst werken aan je mobiliteit en dan aan je kracht. Klinkt logisch hè? Toch is mijn holistische blik op fysiotherapie de reden dat veel cliënten speciaal kiezen voor een behandeling op mijn fysiopraktijk in Culemborg. Met deze blog wil ik je vertellen wat mijn motto ‘Mobility first, strength later’ betekent voor mijn werkwijze en wat mij motiveert om jou zo effectief mogelijk van je klachten af te helpen.

Stap voor stap mobiliseren en aansterken

Ik kan het niet vaak genoeg zeggen: goede fysiotherapie kost tijd en aandacht. Het is belangrijk om die tijd ook te nemen. Afhankelijk van jouw klachten duurt de behandelperiode kort of juist wat langer. Maar ook in het laatste geval betekent dat niet dat vooruitgang pas na weken merkbaar is. Samen werken we vanaf de eerste afspraak effectief aan jouw herstel.

Met mijn motto bedoel ik dan ook dat ik je zo efficiënt mogelijk weer in beweging wil krijgen, om de behandeling vervolgens precies zo lang en intensief als nodig voort te zetten om weer kracht op te bouwen. Na een ongeluk of val helpt mijn aanpak je om snel weer zo normaal mogelijk verder te leven. Maar ook bij langdurige klachten, zoals een frozen shoulder of knieproblemen, werken we met voelbare stappen aan je herstel. Elke kleine stap is een stap vooruit in je mobiliteit én je kracht.

Gerichte behandeling maakt het verschil

Snelle vooruitgang is natuurlijk altijd fantastisch. Zo kwam een meisje van 13 mijn praktijk binnengelopen na een vervelend ongeluk. Ze viel toen ze een achteruitsalto probeerde te maken en kon haar nek sindsdien niet meer bewegen. Na een onderzoek en een behandeling met triggerpointtherapie kon ze aan het eind van diezelfde afspraak nog haar nek draaien om me gedag te zeggen. Hoe mooi is dat? Natuurlijk is er nog werk aan de winkel om weer kracht op te bouwen, maar ze was direct al mobieler en had 70% minder pijn.

Mijn cliënt wist niet wat hem overkwam toen zijn onderrugklachten na jaren plotseling afnamen

Een andere cliënt had al 4,5 jaar last van onderrugklachten. Uit m’n uitgebreide screening bleek de stand van zijn gewrichten de klachtenbron. Met een oorzaakgerichte fysiotherapiesessie – waarbij ik onder andere gebruik maakte van dry needling – stond hij verbaasd op van de behandeltafel. ‘Goh, zo heb ik me nog nooit gevoeld!’, zei hij opgewekt. Na zo’n reactie kan mijn dag niet meer stuk.

Beide zijn unieke voorbeelden van gerichte behandelingen waar we heel snel resultaat hebben geboekt. Door goed te onderzoeken waar de oorzaak ligt, kan een behandeling snel ‘aanslaan’.

Motivatie als drijfveer

Mensen van hun klachten af helpen vind ik simpelweg hartstikke leuk. Dat helpt natuurlijk. Het feit dat cliënten zich na mijn fysiobehandeling merkbaar beter voelen, is mijn motivatie om door te gaan met de volgende.

Die motivatie heeft ook te maken met mijn persoonlijke loopbaan. Op mijn twaalfde kwam ik voor het eerst een fysiotherapeut tegen en wist het meteen: dit wil ik ook! Maar het was me niet gelukt om op de havo te komen. Via het vmbo klom ik daarom helemaal omhoog om mijn doel alsnog te bereiken. Eerst was ik student doktersassistent en daarna werd ik geselecteerd voor de fysiotherapie-opleiding. Nu, jaren later, heb ik mijn eigen praktijk en besteed ik nog altijd veel tijd aan bijscholing. Wat ik hiermee wil zeggen, is dat het enorm uitdagend is om een goede fysiotherapeut te worden én te blijven. De blije reactie van een cliënt die eindelijk klachtenvrij is, maakt al die inspanning voor mij dik de moeite waard.

Iedere patiënt die niet meer langs hoeft te komen, is weer motivatie voor de volgende

Nét dat stapje verder gaan

Volgens mij heeft iedereen die in de zorg werkt de drijfveer om mensen te helpen. Maar het moet uiteraard wel in je zitten, ook privé. Toen mijn oma nog leefde, hielp ik haar altijd graag in de tuin. En als mijn ouders of verhuizende vrienden een klushulp zoeken, dan sta ik altijd paraat. Dat is nooit verplicht, maar ik haal er simpelweg plezier uit om anderen te helpen.

Mijn cliënten merken dat ook als ze tijdens een behandeling andere problemen met me delen. Zo had iemand laatst nog een maatschappelijke stelling nodig voor z’n promotieonderzoek. Voor mij is het in zo’n geval vanzelfsprekend om even mee te denken. Aan het eind van de sessie kon hij met nieuwe inspiratie weer aan de pen. Kortom: helpen maakt mij én mijn cliënten gelukkig. Win-win!

Kun jij wel wat hulp gebruiken in jouw mobiliteit en kracht? En ben je benieuwd wat ik voor jou kan betekenen? Je mag me altijd bellen op 06 406 111 50 of mailen via info@fysiodezwaluw.nl. Langer doorlopen met je klachten is zelden nodig!

Laatste nieuws

Reacties

vier + 12 =

wat-is-de-juiste-werkhouding-vFysiotherapie bij revalidatie