Waarom fysiotherapie essentieel is voor jouw revalidatie

 Categorie Overig

Fysiotherapie kan een grote rol spelen bij herstel na lichamelijk letsel. Door meteen actief aan je herstel te werken, vermijd je de kans op klachten tijdens- en na je revalidatie. Ik vertel je graag waarom!

Fysiotherapie bij revalidatie

Revalideren betekent letterlijk herstellen. Als je je teen hebt gestoten, dan moet je revalideren. In de volksmond hebben we het pas over revalidatie bij herstel na ernstigere schade aan je lichaam, zoals bij blessures of na een operatie.

Helaas denken mensen soms dat ze in staat zijn om hun revalidatie alleen uit te zitten. Ze hebben immers ‘nergens last van’. Mijn advies: schakel altijd zo snel mogelijk een fysiotherapeut in voor hulp na je blessure of medische ingreep! Ook als je in eerste instantie geen klachten hebt. Met de juiste therapie voorkom je juist klachten verderop in je hersteltraject.

Wacht niet te lang met fysiotherapie bij revalidatie

Use it or lose it

Gelukkig zijn veel revalidatiecliënten op mijn praktijk in Culemborg er op tijd bij. Onder mijn motto ‘Mobility first, strength later’ kijken we samen welke stappen je moet zetten om zo snel mogelijk mobiel te worden, om daarna verder te werken aan stabiliteit en kracht. Zodat je na een knie-, heup– of schouderoperatie zo snel mogelijk weer in beweging komt, zonder je lichaam te veel te belasten.

Bij revalidatie na botbreuken kan ik je ook helpen. Wanneer je bijvoorbeeld na een elleboogbreuk langdurig in het gips hebt gezeten, zal je merken dat de kracht in je arm is afgenomen. Dat komt doordat je bindweefsel door gebrek aan beweging is ingekort. Met de juiste fysiotherapie kun je dat krachtverlies herstellen of zelfs gedeeltelijk voorkomen.

Wist je dat fysio tevens een grote rol kan spelen bij revalidatie na een beroerte of neurologische aandoeningen zoals Parkinson en multiple sclerose (MS)? Zelfs bij long- hart- en luchtwegproblemen kun je herstel bevorderen met op maatgemaakte fysiotherapie.

Voorkom klachten bij littekenvorming

Persoonlijk vind ik het heel belangrijk dat je op tijd ingrijpt na een operatie waar je littekens aan overhoudt. Van een genezende operatiewond kun je in eerste instantie weinig last hebben. Maar zodra een litteken ‘verkeerd’ is dichtgegroeid, kunnen lichamelijke beperkingen opspelen.

Zonder fysiotherapie kunnen klachten pas na je herstel merkbaar worden

Je kunt gunstige littekenvorming vergelijken met je haren kammen. Als je regelmatig kamt, dan staan je haren netjes één kant op. Doe je dat langere tijd niet, dan wordt het een grote bos klitten. Zo werkt dat ook met littekenweefsel. Om je litteken zo mooi mogelijk te laten herstellen, kan ik je met fysiotechnieken als bindweefselmassage en met IASTM helpen om je weefsel zo goed mogelijk te rangschikken. Doe je dat niet, dan herstelt je weefsel kriskras door elkaar, met een warrig litteken als gevolg. Zo’n litteken staat niet alleen minder mooi, het kan je mobiliteit ook ernstig beperken en leiden tot allerlei bijkomende klachten.

Grip op herstel

Bij revalidatie na een heftige blessure of operatie wil je graag weten waar je aan toe bent. Als je inzicht hebt in je herstelproces, kun je er beter mee omgaan. Mijn gouden regel: ik informeer mijn cliënten net zo lang totdat ze geen vragen meer hebben. Door uit te leggen wat je kunt verwachten krijg je grip op wat er in je lichaam gaande is. Dat geeft een hoop vertrouwen in je therapeut én in een positieve afloop van je herstel.

Iedereen herstelt op z’n eigen tempo

Revalideren bij Fysiotherapie De Zwaluw

Elk revalidatieproces is anders en iedereen herstelt op z’n eigen tempo. Bij Fysiotherapie De Zwaluw benader ik jouw lichaam als een geheel en stellen we een behandeltraject op maat op. Bovendien ben je bij mij niet gebonden aan een bepaalde behandelingsperiode. Als ongecontracteerde fysiotherapeut kan ik je van begin tot eind ondersteunen bij het herstel van jouw mobiliteit en kracht.

Ben jij aan het revalideren van een blessure of ingreep, of onderga je binnenkort een operatie? Ik vertel je graag vrijblijvend hoe ik je zo snel en effectief mogelijk kan helpen bij je herstel. Bel me op 06 406 111 50 of mail me via info@fysiodezwaluw.nl. Voorkom complicaties en schakel op tijd hulp in bij je revalidatie!

Laatste nieuws

Reacties

twaalf − tien =

mobility-first-strength-laterfysiotherapie_corona