Heupklachten

heupklachtenJe wil eropuit, maar lange wandelingen vermijd je liever om heuppijn te voorkomen. Herkenbaar? Een pijnlijke heup kan je vaak ongewenst thuis houden, maar wist je dat je de problemen daarmee soms alleen maar verergert? In beweging blijven is erg belangrijk om je heupen soepel te houden. Bij acute klachten geldt dat niet: als het pijn doet, moet je stoppen. Ontstekingen moet je namelijk niet overprikkelen. Hieronder vertel ik je meer over de bekendste heupklachten.

Soorten heupklachten

Slijmbeursontsteking

Als je je hand op je heup legt, voel je een hard stukje bot. Daar zit je slijmbeurs, die pijnlijk ontstoken kan raken. De ontsteking ontstaat meestal door een val of een ander ongeluk. Na een harde tik op je slijmbeurs kan deze gaan opzwellen, irriteren en ontsteken. Gelukkig zijn de klachten vaak goed te verminderen met fysio. Ik kan je helpen de spieren rond je slijmbeurs los te maken, waardoor de druk op de ontsteking – en daarmee de pijn – vermindert.

Peesontsteking

Als je veel danst, voetbalt of een andere sport beoefent, loop je meer risico op een peesontsteking. De spier die van binnenin je rug naar je bovenbeen loopt, zorgt ervoor dat je heupgewricht kan buigen. Als je deze spier overbelast, kan de pees gaan ontsteken met een pijnlijke lies en bekkengebied als gevolg. Vaak kun je een peesontsteking vermijden door niet te ‘overtrainen’ en op tijd rust te nemen. Sporters adviseer ik om altijd de tijd te nemen voor een goede warming up en cooling down. Is het al te laat? Met fysiotherapie kan ik je klachten helpen verminderen. In ernstige gevallen verwijs ik je door naar de huisarts voor antibiotica.

Beweeg voldoende om je heupgewricht soepel te houden

Artrose

Na je 50e levensjaar verandert de krachtverdeling in je lijf, waardoor je lichaam zich aanpast en je gewrichten van stand veranderen. Het resultaat: gewrichtsslijtage ofwel artrose. Zulke heupslijtage komt regelmatig voor en is niet te genezen. Wel kan ik je op mijn fysiopraktijk in Culemborg helpen je klachten te verminderen. Zelf kun je al beginnen door voldoende te blijven bewegen om je heupgewricht soepel te houden!

Labrumscheur

Om het uiteinde van je dijbeen zit een laagje kraakbeen. Door ongelukkig te vallen – en soms zonder duidelijke reden – kan dat laagje scheuren. Als ik op mijn fysiotherapiepraktijk ontdek dat een labrumscheur de reden is van jouw klachten, schrijf ik je maar één ding voor: rust. Zo’n scheur is niet zomaar te verhelpen, maar komt gelukkig niet zo vaak voor. In ernstige gevallen kun je eraan geopereerd worden.

Reuma

In de latere fase van reuma kun je last krijgen van slijtage in je heupen. Aan reuma zelf is niet veel te doen, maar ik kan je wel helpen de (pijn)klachten te beperken. Je spieren losmaken om de druk op je heup te beperken is de eerste stap. Nog belangrijker is dat je met reumaklachten in beweging blijft. Met oefentherapie kan ik je daarmee helpen.

Cam-/pincerdeformiteit

Deze aandoening met een ingewikkelde naam is vrij simpel uit te leggen. Het houdt in dat je door een afwijking in je gewricht extra bot aanmaakt rondom je heupgewricht. Net als bij andere vormen van deformiteit en botbreuken kan ik hier als fysiotherapeut weinig aan doen. Mocht ik de diagnose stellen, dan kan ik je wel geruststellen: je kunt er prima oud mee worden.

Intensief sporten kan heupklachten veroorzaken

Snapping hip

Ben je aan het lopen en hoor of voel je af en toe een klikkend geluid vanuit je heup? Schrik niet! Je hebt misschien last van een snapping hip, waarbij je heupspier over de kop of slijmbeurs van je heup heen glijdt en daar een kliksensatie veroorzaakt. Intensief sporten kan de oorzaak zijn, maar een klikkende heup kan ook ineens komen opdagen, bijvoorbeeld na een groeispurt. Ik kom deze klacht regelmatig tegen op mijn fysiotherapiepraktijk. Met verschillende technieken help ik mijn cliënten om hun spieren los te maken. Met rekoefeningen kom je in de meeste gevallen al ver.

Piriformis syndroom

Heupklachten kunnen ook vanuit je zenuwen komen. Wanneer de zenuw die van jouw rug naar je voet loopt onder druk staat, kan je zeurende pijnklachten in je bil krijgen, met kans op uitstraling naar je heup. Ik raad het bij een vermoeden van piriformis syndroom af om zomaar aan oefeningen te beginnen. Vraag eerst om advies om te voorkomen dat je je klachten per ongeluk verergert. Met gerichte fysiotherapie kan ik je spieren losmaken en je zenuw de nodige rust geven om weer te herstellen.

Vraag eerst om advies om te voorkomen dat je je klachten verergert

Nieuwe heup

Bij ernstige slijtage kun je een kunstheupoperatie ondergaan. Je versleten heup wordt dan vervangen door een kunstheup. Na de operatie is het belangrijk om voldoende te blijven bewegen om onder andere de doorbloeding rond je heup te stimuleren. Fysiotherapie kan een belangrijke rol spelen bij jouw revalidatie.

Heupklachten verminderen met fysio

In mijn fysiopraktijk gebruik ik verschillende behandelmethodes die gericht zijn op jouw heupklachten. Denk daarbij aan triggerpoint– of klassieke massages, oefeningen, mobilisatie, manipulatie, IASTM en dry needling.

Benieuwd hoe ik jouw heupklachten kan aanpakken? Bel me op 06 406 111 50 of stuur een e-mail naar info@fysiodezwaluw.nl. Ik ga graag met je in gesprek over een persoonlijke behandeling voor jouw heupklachten.

  • Pijn in rechter heup met uitstraling naar bovenbeen en kuit. Een ongeval en een verbrijzelde linker enkel in 1995 resulteerde in een zeer beperkte beweging in mijn linker enkel. Vanaf 2015 kreeg ik last van mijn rechter heup. Een zeurderige pijn in deze heup met een uitstraling naar het bovenbeen en kuit, daarnaast had ik regelmatig last van een overmatige kramp in mijn rechterbeen. De relatie van deze klachten werd, ook door mijzelf, al snel gelegd naar de beperking van de linker enkel waardoor er mogelijk slijtage was ontstaan in de rechterheup. Een behandeling van een fysiotherapeut werd gericht op het versterken van de bilspieren en het bewegelijker maken van de ietwat stijve rechter heup. De pijn kon verder niet verholpen worden en werd langzaamaan erger.

    Omdat ik de pijn niet continue ervaarde en de heup toch bleef belasten (fitness, wandelen, fietsen etc.) speelde in mijn hoofd voortdurend twee vragen. Ben ik toe aan een nieuwe heup? Of kan de pijn een andere oorzaak hebben? Een zoektocht op het internet bracht mij op de website van Triggerpointtherapie. Hier werd heel herkenbaar de pijn omschreven die ik ervaarde.

    Op 19 juli 2019 had ik mijn intake en eerste behandeling van Ferdinand Vermeulen. Het losmaken van de rechter bilspier was bijzonder pijnlijk maar het resultaat was binnen twee weken merkbaar en na 3 behandelingen werd de pijn met de dag minder. Na 4 jaar pijn in mijn heup en been ben ik nu na 4 weken pijnvrij en maak ik mij geen zorgen meer over een nieuwe heup.

    Ferdinand ik ben je bijzonder dankbaar voor de pijn op de behandeltafel, het was het meer dan waard.

    Jaap Wijnman