Hoofdpijnklachten

Bijna niets is erger dan hoofdpijn. Dat irritante gevoel in je hoofd wat knaagt of die scherpe pijn. Steken of gewoonweg migraine. Loop niet langer door met hoofdpijn dan nodig is! Want de meeste hoofdpijnen zijn goed te verhelpen of verminderen met de juiste fysiotherapiebehandelingen.

Soorten hoofdpijn

hoofdpijnklachten fysiotherapieEr zijn vijf soorten hoofdpijn: spanningshoofdpijn; migraine; clusterhoofdpijn; medicamenteuze hoofdpijn en cervicogene hoofdpijn (hoofdpijn vanuit de nekwervels).

Drie van de vijf soorten hoofdpijn zijn met fysiotherapie goed te behandelen. Hoe vervelend dat ook is, medicamenteuze hoofdpijn en clusterhoofdpijn zijn helaas niet te behandelen met fysio.

Misschien herken je een soort hoofdpijn in jouw situatie:

Spanningshoofdpijn heeft een drukkend gevoel in het hoofd en is goed te behandelen. Bij spanningshoofdpijn kan je je meestal ook minder soepel bewegen en ben je beperkt in je bewegingen als je aan het werk bent. Er is een continue aanwezige pijn waar je soms bij het opstaan al last van hebt. In de loop van de dag blijven de klachten ongeveer gelijk.

Van migraine is bekend dat dit heftige hoofdpijn is. Sommige mensen hebben behalve pijn ook last van misselijkheid. Ook kan het zijn dat bijvoorbeeld licht, aura’s, geluid en geuren te veel voor je zijn. De klachten kunnen hormonaal zijn. Hier kan ik als Fysiotherapeut helaas niets aan doen. Maar de klachten kunnen ook een lichamelijke oorzaken hebben. Bijvoorbeeld een hoge spanning van de spieren in de nek of hals. Deze migraine klachten zijn te behandelen zodat de pijn vermindert en soms zelfs weggaat.

Cervicogene hoofdpijn is meestal gekoppeld aan zenuwbanen. Bijvoorbeeld een wervel blokkeert een zenuwbaan en geeft uitstraling naar het hoofd. Bij deze soort hoofdpijn kun je je meestal ook minder soepel bewegen dan je gewend bent.

Helaas zijn er nog een paar vormen van hoofdpijn. Denk bijvoorbeeld aan hoofdpijn als gevolg van een tumor of dissectie. Deze zijn door een fysiotherapeut niet te behandelen. Gelukkig komt dit zelden voor.

Behandeling van hoofdpijn

De technieken die ik gebruik bij het behandelen van hoofdpijn zijn bijvoorbeeld: IASTM, triggerpointtherapie, dry needling en bindweefselmassage. Welke behandeling bij jou past, is afhankelijk van de klachten en de mogelijke oorzaak. In een gesprek en onderzoek kijken we naar de klachten en oorzaken. Daarna stel ik een behandelplan op voor je en gaan we aan de slag om de klachten te verminderen.

Ben je benieuwd wat ik misschien voor je kan doen? Bel me via 06 – 406 111 50 of stuur me een bericht. Hoor graag van je!