Bekkenklachten

bekkenklachtenHet bekken: een centraal verbindingspunt tussen romp en benen. Helaas komen klachten aan het bekken best vaak voor, meestal vanuit de heup, rug of bil. Dit kruispunt van botten, spieren en pezen speelt een belangrijke rol bij je mobiliteit. Loop dus niet te lang rond met bekkenklachten!

Fysiotherapie is vaak een optie, maar als ik een achterliggende medische reden vermoed, verwijs ik je meteen door naar de huisarts of bekkenbodemtherapeut. Vaak is er dan sprake van bekkeninstabiliteit. Symptomen zijn moeite met plassen, erectieproblemen of vaginisme. Ook bekkenklachten bij zwangerschap kan ik niet altijd verhelpen.

Onderstaande bekkenproblemen kom ik het meest tegen op mijn praktijk in Culemborg:

Soorten bekkenklachten

Congestie

Vastzittend spieren, littekenweefsel of te strakke klieren kunnen de afvoer van lymfatisch vocht belemmeren. Je herkent congestie aan pijn in het bekkengebied en bewegingsbeperkingen, maar ook aan obstipatieklachten en diarree. Met fysiotherapie kan ik die verminderde doorstroom, ofwel ‘obstructie’, aanpakken door de weg weer vrij te maken. Zie het als een driebaansweg waarvan twee banen gesloten zijn. Door jouw spieren vrij te maken met mobilisaties of manipulaties gaan de banen weer open en lost de file op.

Bekkenklachten zijn vaak gerelateerd aan bil-, heup- en rugklachten

Pijn vanuit de bil

Vaak zijn klachten in het bekkengebied te linken aan bilklachten, van een zeurende pijn tot stijfheid of een beurse bil. Verminderde doorbloeding als resultaat van een passieve levensstijl is vaak de oorzaak. Je voorkomt deze klachten door gezond te eten en regelmatig te bewegen. Actieve, maar niet te belastende sporten zoals wandelen zijn heel effectief.

Pijn vanuit de heup

Ook heupklachten kunnen ten grondslag liggen aan bekkenpijn. Je kan te maken hebben met een pijnlijke slijmbeursontsteking of peesontsteking. Maar ook (ouderdoms)klachten als artrose en reuma kunnen een rol spelen. Ook hier geldt: niet overbelasten, maar wel blijven bewegen! Zo houd je de heupen soepel. Om je hierbij te helpen zijn er allerlei effectieve fysio-oefeningen.

Pijn vanuit de rug

Rugklachten, met name in de onderrug, kunnen een rol spelen bij bekkenproblematiek. Denk aan lumbago of spit, beter bekend als het ‘in je rug schieten’. De oorzaak hiervan is niet altijd even makkelijk te vinden, maar gerichte fysiotherapie kan je enorm helpen bij de pijnklachten. Door eenzijdige overbelasting van je lichaam kan ook een lumbale-, of onderrughernia ontstaan. Er is dan sprake van een ontsteking waardoor een werveluitsteeksel tegen je zenuwbaan aandrukt. Hopeloos als deze pijn kan voelen, je lichaam kan ervan herstellen met fysiotherapie.

Bekkenklachten en triggerpoints

Pijn aan het bekken wil niet altijd zeggen dat hier ook de oorzaak ligt. Triggerpoints in andere lichaamsdelen kunnen uitstralende pijn geven rond het bekkengebied. Juist daarom is het van belang om grondig te onderzoeken waar de bron van jouw klachten ligt, voordat we overgaan tot een behandeling.

We starten pas een behandeling zodra de bron van jouw bekkenklachten duidelijk is

Fysiotherapie bij bekkenklachten

In mijn praktijk in Culemborg gebruik ik verschillende behandelmethodes die gericht zijn op jouw bekkenklachten. Denk daarbij aan triggerpoint– of klassieke massages, oefeningen, mobilisatie, manipulatie, IASTM en dry needling.

Benieuwd of fysiotherapie kan helpen bij jouw bekkenklachten? Bel me op 06 406 111 50 of stuur een e-mail naar info@fysiodezwaluw.nl. Dan gaan we in gesprek over een persoonlijke behandeling voor jouw bekkenklachten.

  • Zo’n twee jaar liep ik ben met pijn in mijn voet die steeds erger werd, ondanks fysio, oefeningen en zooltjes. Zelfs de hond uitlaten deed ik op bergschoenen. Toen wendde ik me tot triggerpointtherapie. Ferdinand zocht de oorzaak al snel in kuit en bekkengebied. Hij ziet patronen en probeert stap voor stap wat werkt. Na vijf behandelingen loop ik weer goed, en kan ik zelf met het balletje de voet soepel houden. Prima. Ik ben heel tevreden en opgelucht!

    Laura B.