Rugklachten

Heb je last van rugklachten? Dan ben je niet de enige! Bijna iedereen heeft in zijn leven weleens periodes van rugklachten. Rugpijn kan allerlei oorzaken hebben omdat alle onderdelen van het lichaam invloed hebben op elkaar. Een verzwikte enkel kan bijvoorbeeld rugklachten veroorzaken omdat het looppatroon verandert. Of stress zorgt voor een verhoogde spanning in de rug.

Soorten rugklachten

rugklachten lage-rugpijn fysiotherapie

Rugklachten zijn te verdelen in verschillende soorten. Soms is de ‘soort’ rugpijn bekend, maar meestal niet. Wist je dat van ongeveer 10% à 15% van alle rugklachten maar bekend is wat het precies is? Denk maar aan lumbago, spit of een hernia. De oorzaak van de overige klachten is niet bekend, maar dit betekent gelukkig niet dat deze klachten niet goed te behandelen zijn met fysiotherapie. Loop dus niet langer met rugklachten rond dan nodig is!

Lumbago

Je tilt een doos op of bukt om iets op te rapen en plotseling ‘schiet het in je rug’. Dit gevoel kan variëren van een milde pijn in de lage rug tot een heftige pijnscheut door de onderrug en het bekken. Een lumbago, ook bekend onder de verzamelnaam ‘spit’, kan je ernstig bellemeren in je dagelijkse activiteit. Hoewel de oorzaak van deze rugpijn lang niet altijd bekend is, kun je de acute- of chronische klachten gericht aanpakken met fysiotherapie.

Rugpijn kan een hopeloos gevoel geven: start je behandeling nu!

Hernia

Op mijn fysiotherapiepraktijk in Culemborg zie ik regelmatig cliënten met herniaklachten. Door continue eenzijdige overbelasting van je lichaam kan een lumbale hernia, oftewel een onderrughernia ontstaan. Door irritatie aan een van je tussenwervelschijven ontstaat dan een ontsteking waardoor een uitsteeksel tegen je zenuwbaan aandrukt. Dit kan erg pijnlijk zijn en een hopeloos gevoel geven, maar ik heb goed nieuws: door de druk op je tussenwervels te laten afnemen met fysiotherapie kan je lichaam zelf herstellen van een hernia. Net als de rughernia is een nekhernia goed te behandelen met fysio.

Behandeling rugklachten met fysiotherapie

Dan vraag je je misschien af: Hoe ziet een behandeling er uit? Allereerst onderzoek ik welke problemen er zijn en wat mogelijk invloed heeft op die problemen. Al deze problemen ga ik te lijf met mijn gereedschapskist aan behandelmethoden. Triggerpointmassage werkt bijvoorbeeld vaak om de spieren te ontspannen. Lukt dit niet? Dan kan ik sportmassage gebruiken of dry needling. Soms zijn spieren niet het probleem, maar bindweefsel. Dan gebruik ik IASTM (instrument assisted soft tissue mobilisation) en verschillende IASTM-technieken. IASTM is een zeer effectieve methode om bindweefsel, spieren en littekens los te maken. En soms gebruik ik tape om mijn behandeling te ondersteunen. Tape stimuleert de doorbloeding, maakt de huid los en stimuleert de afvoer van afvalstoffen.

Rugklachten ga ik te lijf met mijn gereedschapskist aan behandelmethoden

Heb je last van rugklachten en een zetje in de goede richting nodig van een fysio? Neem gerust contact me op. Ik help je graag in mijn fysiopraktijk in Culemborg met een behandeling die bij jou past, zodat je geen last meer hebt van je rug. Bel me op 06 406 111 50 of mail naar info@fysiodezwaluw.nl.

  • Mijn man kwam strompelend bij Ferdinand binnen. Hij was door z'n rug gegaan. Ferdinand ging vakkundig aan de slag om de pijn weg te nemen. Na een behandeling ging hij lopend de deur uit. Knap staaltje werk! Willeke

    Willeke
  • Ik ben inmiddels bij diverse fysiotherapeuten geweest in verband met lage rugklachten. De klachten werden niet echt minder. Iemand gaf mij het advies om naar Ferdinand te gaan. Nu ben ik een aantal keren bij hem geweest en ik kan zeggen dat mijn klachten nu wel zijn verminderd. Ferdinand neem de tijd voor je, hoort de klachten aan, zoekt naar de oorzaak en probeert vervolgens een gepaste behandeling te geven. Daarnaast is hij makkelijk bereikbaar o.a. via WhatsApp en reageert vrij snel op je berichten.  

    Nico uit Culemborg