Rugklachten

Heb je last van rugklachten? Dan ben je niet de enige! Bijna iedereen heeft in zijn leven weleens periodes van rugklachten. Rugpijn kan allerlei oorzaken hebben omdat alle onderdelen van het lichaam invloed hebben op elkaar. Een verzwikte enkel kan bijvoorbeeld rugklachten veroorzaken omdat het looppatroon verandert. Of stress zorgt voor een verhoogde spanning in de rug.

Soorten rugklachten

rugklachten lage-rugpijn fysiotherapie

Rugklachten zijn te verdelen in verschillende soorten. Soms is de ‘soort’ rugpijn bekend, maar meestal niet. Wist je dat van ongeveer 10% à 15% van alle rugklachten maar bekend is wat het precies is? Denk maar aan lumbago, spit of een hernia. De oorzaak van de overige klachten is niet bekend, maar dit betekent gelukkig niet dat deze klachten niet goed te behandelen zijn met fysiotherapie. Loop dus niet langer met rugklachten rond dan nodig is!

Lumbago

Je tilt een doos op of bukt om iets op te rapen en plotseling ‘schiet het in je rug’. Dit gevoel kan variëren van een milde pijn in de lage rug tot een heftige pijnscheut door de onderrug en het bekken. Een lumbago, ook bekend onder de verzamelnaam ‘spit’, kan je ernstig belemmeren in je dagelijkse activiteit. Hoewel de oorzaak van deze rugpijn lang niet altijd bekend is, kun je de acute- of chronische klachten gericht aanpakken met fysiotherapie.

Rugpijn kan een hopeloos gevoel geven: start je behandeling nu!

Hernia

Op mijn fysiotherapiepraktijk in Culemborg zie ik regelmatig cliënten met herniaklachten. Door continue eenzijdige overbelasting van je lichaam kan een lumbale hernia, oftewel een onderrughernia ontstaan. Door irritatie aan een van je tussenwervelschijven ontstaat dan een ontsteking waardoor een uitsteeksel tegen je zenuwbaan aandrukt. Dit kan erg pijnlijk zijn en een hopeloos gevoel geven, maar ik heb goed nieuws: door de druk op je tussenwervels te laten afnemen met fysiotherapie kan je lichaam zelf herstellen van een hernia. Net als de rughernia is een nekhernia goed te behandelen met fysio.

Behandeling rugklachten met fysiotherapie

Dan vraag je je misschien af: Hoe ziet een behandeling er uit? Allereerst onderzoek ik welke problemen er zijn en wat mogelijk invloed heeft op die problemen. Al deze problemen ga ik te lijf met mijn gereedschapskist aan behandelmethoden. Triggerpointmassage werkt bijvoorbeeld vaak om de spieren te ontspannen. Lukt dit niet? Dan kan ik sportmassage gebruiken of dry needling. Soms zijn spieren niet het probleem, maar bindweefsel. Dan gebruik ik IASTM (instrument assisted soft tissue mobilisation) en verschillende IASTM-technieken. IASTM is een zeer effectieve methode om bindweefsel, spieren en littekens los te maken. En soms gebruik ik tape om mijn behandeling te ondersteunen. Tape stimuleert de doorbloeding, maakt de huid los en stimuleert de afvoer van afvalstoffen.

Rugklachten ga ik te lijf met mijn gereedschapskist aan behandelmethoden

Heb je last van rugklachten en een zetje in de goede richting nodig van een fysio? Neem gerust contact me op. Ik help je graag in mijn fysiopraktijk in Culemborg met een behandeling die bij jou past, zodat je geen last meer hebt van je rug. Bel me op 06 406 111 50 of mail naar info@fysiodezwaluw.nl.

 • Ik kreeg al 12 jaar zware pijnstillers voor aspecifieke klachten in de onderrug. Op aanraden van mijn arts ging ik naar Fysiotherapie de Zwaluw. ‘Ferdinand kijkt verder dan andere fysiotherapeuten’, stelde hij me gerust. En dat bleek wel. Na vanuit een osteopathische blik het lichaam als één systeem onder de loep te nemen, bleek de oorzaak bij congestie te liggen, oftewel opstopping in de darmen. Nu ik samen met Ferdinand werk heb gemaakt van die problemen, kan ik na ruim een decennium eindelijk de morfine weer laten liggen.

  Eva B.
 • Ferdinand heeft mij snel van mijn rugklachten afgeholpen. Mijn rug is al langere tijd een zwakke plek. Eens in de zoveel tijd schiet het erin, maar de laatste keer kreeg ik een vreemde uitstraling van mijn bil naar mijn been en daarna zelfs helemaal tot in mijn kleine teen. Ik waardeer Ferdinands holistische aanpak. Hij wist uit te leggen hoe een en ander met elkaar verbonden is en gaf me naast oefeningen ook tips voor voeding en ademhaling. Na 5 behandelingen was ik van mijn klachten af.

  Martin
 • Ik had al lange tijd last van mijn rug. Net voor de zomer kon ik bij Ferdinand terecht omdat het ineens erg heftig werd en ik niet meer op of neer kon van mijn rug. Het bleek volgens Ferdinand dat mijn rugpijn verband hield met littekenweefsel en bindweefsel in mijn buik, waar ik in het verleden operaties aan heb gehad. Dus daar ging hij mee aan de slag. Ik twijfelde zelf nog, maar hij heeft gelijk gehad. Het gaat inmiddels erg goed. Ik ben er heel erg blij mee.

  Hetty
 • Ferdinand is de eerste, na diverse andere behandelaars en artsen, die de oorzaak van de klachten blootlegde. Na eerdere positieve ervaring met triggerpointtherapie kwamen mijn klachten dit jaar terug. Na goed naar mijn klachten geluisterd te hebben en een uitgebreid onderzoek aan mijn onderstel, kwam Ferdinand tot de conclusie dat ik vrijwel zeker een verschoven ruggenwervel had. Daarbij gaf hij aan dat ik mij niet ongerust hoefde te maken omdat hij, gezien de aard van de klachten, dit goed kon behandelen. Op zijn advies een röntgenfoto laten maken. De uitslag van de radioloog bevestigde de diagnose van Ferdinand. Vervolgens hebben de behandelingen zich verplaatst naar de rug en namen de klachten in een rap tempo af. Na de behandelingen en wat adviezen voor eigen oefeningen kan ik nu veel beter en met weinig klachten de dingen blijven doen die ik graag doe.

  Jaap
 • Toen ik zaterdagochtend opstond nadat ik de dag ervoor had gesport, merkte ik gelijk dat er iets niet goed zat in mijn rug. Dusdanig dat ik bijna door de grond ging en moeilijk kon ademhalen. Online gekeken naar een Fysiotherapeut in de buurt die op zaterdag werkzaam was. Zo kwam ik bij Fysiotherapie de Zwaluw uit. Nadat ik had gebeld, kon ik erg snel bij hem terecht en kon Ferdinand mij gelukkig van mijn pijn afhelpen. Ik kon diezelfde dag weer normaal lopen en ademhalen, wat een opluchting was dat! Als ik nog eens hulp nodig heb, zou ik zeker naar Ferdinand gaan! Snelle en meer dan uitstekende hulp waar je het nodig hebt! Een aanrader. Hij heeft erg veel kennis en weet wat hij doet! Denkt ook verder dan alleen het probleem waar je op dat moment mee loopt.

  Joshua
 • Nummer 1 is er nog af en toe, maar ik merk echt al veel verbetering. Met mijn rug blijft het natuurlijk een gevalletje van letten op mijn lichaam. Maar wat ben ik blij dat ik naar Ferdinand ben gegaan! Ik wil hem heel erg bedanken dat ik gewoon weer kan genieten!!!

  Jessie
 • Tijdens mijn zwangerschap had ik rugklachten ontwikkeld die helaas maanden na mijn bevalling nog niet verdwenen waren. Na één behandeling bij Ferdinand was mijn rugpijn gelijk al een stuk minder! En na een paar sessies ben ik zo goed als pijnvrij. Wat ik erg goed vind aan de behandelmethode van Ferdinand, is dat hij eerst goed onderzoek verricht naar de pijnklacht, gericht behandelt en je niet alleen maar naar huis stuurt met wat oefeningen. Doordat hij breed gespecialiseerd is, kan hij verschillende technieken toepassen die de klacht doet minderen. Bij mij was de combinatie van manipulatie, dry needling en massage de uitkomst om mijn rugpijn te laten verdwijnen. Ik zou Ferdinand zeker aanraden.

  Laura
 • Mijn man kwam strompelend bij Ferdinand binnen. Hij was door z'n rug gegaan. Ferdinand ging vakkundig aan de slag om de pijn weg te nemen. Na een behandeling ging hij lopend de deur uit. Knap staaltje werk! Willeke

  Willeke
 • Tijdje geleden onder behandeling geweest bij Ferdinand, voor mijn rugklachten. Over de behandeling ben ik zeer positief. Dat heeft mij niet alleen van mijn probleem verholpen, door de behandeling weet ik ook hoe ik dat soort klachten in de toekomst kan voorkomen! De behandeling was fijn en het voelde vanaf het begin gelijk goed aan. Zeker een aanrader als je op zoek bent naar iemand die zijn werk naar behoren uitvoert!

  Najim 
 • Ik kwam voor rugklachten bij Ferdinand, hieruit bleek dat ik last had van bindweefsel verklevingen in de onderrug en littekenvorming. Na de behandelingen zijn mijn rugklachten fors afgenomen. Waardoor ik weer simpele dingen kan ondernemen zonder klachten. Ik ben de afgelopen periode bij Ferdinand geweest om mijn spieren te onderhouden. Dit omdat mijn schildklierproblemen mijn klachten geven. Ferdinand heeft mij erg goed geholpen, en hij heeft me met respect behandeld. Als mijn gezondheid het weer toelaat kom ik weer bij je terug.

  Kees
 • Ik ben inmiddels bij diverse fysiotherapeuten geweest in verband met lage rugklachten. De klachten werden niet echt minder. Iemand gaf mij het advies om naar Ferdinand te gaan. Nu ben ik een aantal keren bij hem geweest en ik kan zeggen dat mijn klachten nu wel zijn verminderd. Ferdinand neem de tijd voor je, hoort de klachten aan, zoekt naar de oorzaak en probeert vervolgens een gepaste behandeling te geven. Daarnaast is hij makkelijk bereikbaar o.a. via WhatsApp en reageert vrij snel op je berichten.  

  Nico