Wat zijn triggerpoints?

triggerpointtherapie-fysiotherapie-de-zwaluwTriggerpoints staan bekend als spierknopen. Het zijn zeer lokale verkrampingen in spieren waar als gevolg van een gebrek aan doorbloeding en zuurstof een overgevoelige plek ontstaat. Van buitenaf zijn deze spierknopen voelbaar als pijnlijke harde bobbeltjes of strengetjes. Een actieve triggerpoint kan uitstraling geven. Bij druk op de triggerpoint geeft deze pijn herkenbare uitstraling. Op een andere plaats, of lokaal.

Triggerpoints kunnen in alle spieren in het lichaam ontstaan, altijd op vaste plaatsen. Namelijk daar waar het zenuwstelsel informatie op de spier overbrengt. Vaak is de oorzaak overbelasting, stress of een slechte houding. Maar ook een val of ongeluk, te weinig beweging of slechte voeding kunnen leiden tot het ontstaan van triggerpoints.

Wil je meer weten over triggerpointtherapie? Kijk op www.triggerpointtherapie.com. Je kan me altijd even bellen om te overleggen of ik je kan helpen met Triggerpointtherapie. Bel me dan op 06 406 111 50 of maak een afspraak.

Symptomen triggerpoints

Hoe uiten triggerpoints zich? Door:

 • Pijn en stijfheid in de spier;
 • Een branderig gevoel;
 • Spierpijn of een zeurende pijn;
 • Een verkeerde houding en bewegingspijn;
 • Een jeukerig, doof of juist overgevoelig gevoel van de spier;
 • Een uitstralende pijn: denk aan hoofdpijn, schouderpijn etc.

Hoe kom ik aan een triggerpoint?

De oorzaken van een triggerpoint zijn heel verschillend. Ze ontstaan bij:

 • Een ongeluk of ander trauma;
 • Overbelasting;
 • Onder belasting;
 • Verkeerde voeding (tekort aan magnesium, calcium, vitaminen en mineralen);
 • Stress, depressie of andere psychische aandoeningen;
 • Te strakke kleding;
 • Het verkeerd dragen van een tas (bijvoorbeeld een rugtas of schoudertas);
 • Verkeerde of eenzijdige houding.

Triggerpointtherapie kan goed helpen bij een breed scala van klachten! Kom langs bij fysio De Zwaluw in Culemborg.

 • Ferdinand is de eerste, na diverse andere behandelaars en artsen, die de oorzaak van de klachten blootlegde. Na eerdere positieve ervaring met triggerpointtherapie kwamen mijn klachten dit jaar terug. Na goed naar mijn klachten geluisterd te hebben en een uitgebreid onderzoek aan mijn onderstel, kwam Ferdinand tot de conclusie dat ik vrijwel zeker een verschoven ruggenwervel had. Daarbij gaf hij aan dat ik mij niet ongerust hoefde te maken omdat hij, gezien de aard van de klachten, dit goed kon behandelen. Op zijn advies een röntgenfoto laten maken. De uitslag van de radioloog bevestigde de diagnose van Ferdinand. Vervolgens hebben de behandelingen zich verplaatst naar de rug en namen de klachten in een rap tempo af. Na de behandelingen en wat adviezen voor eigen oefeningen kan ik nu veel beter en met weinig klachten de dingen blijven doen die ik graag doe.

  Jaap
 • Ferdinand heeft mij van mijn kuitklachten afgeholpen. Vorig jaar tijdens het thuiswerken in de lockdown kreeg ik zoveel pijn in mijn kuiten dat ik bijna niet meer kon lopen. Reguliere fysiotherapie hielp niet en vatenonderzoeken leverden niets op. Ik heb toen een afspraak gemaakt voor triggerpointtherapie. Bij triggerpointtherapie wordt naar je hele lijf en samenhang tussen klachten gekeken. Al na een paar behandelingen was ik pijnvrij en heb goede oefeningen gekregen om de boel los te houden. Erg blij dat ik hier ben terechtgekomen!

  Tanja
 • De huisarts had geconstateerd dat ik last had van de spieren in mijn onderrug en geen heupproblemen had. Ik kreeg een tip over de triggerpointtherapie, en kwam bij jou terecht, na de eerste behandeling merkte ik resultaat. Na vier behandelingen waarbij ik me totaal beurs gemasseerd en geknepen voelde waren de pijnklachten verdwenen; inmiddels zijn we een paar maanden later, ik doe braaf mijn oefeningen en de pijn die ik bij elke stap of beweging voelde is volledig weg gebleven! Zoals je begrijpt ben ik reuze enthousiast hierover, dank voor je inspanningen!

  Leen
 • Ruim een half jaar lang heb ik met onverklaarbare enkelklachten (beide enkels) gelopen. Ik heb geen blessure of ongeluk gehad, ben een vrouw die actief in het leven staat, sportief is, geen overgewicht heeft. Met mijn klacht werd ik helaas door arts en enkelspecialist weggestuurd met de mededeling dat ze me niet konden helpen. Moe en misselijk van pijn heb ik mijzelf afgelopen maanden enigszins op de been gehouden, wel met enige hulp van een andere fysiotherapeute. Echter de enkelklachten bleven terugkomen en breidden zich zelfs uit naar onderbenen. Tja, wat dan. Natuurlijk zoeken naar iemand die mij wel kan helpen en die heb ik gevonden: Ferdinand. Hij luistert goed naar je klachten, hij kijkt en zoekt en weet de juiste pijnlijke plek op professionele wijze te behandelen met triggerpoint therapie en dry needling. Het is even doorbijten, maar deze scherpe methode heeft in korte tijd zeer positief effect! Al na 3 behandelingen merkte ik verschil, minder pijn. Inmiddels heb ik 5 behandelingen gehad, ben ruim één maand verder en ik heb praktisch geen pijn meer, heb mijn energie terug en voel me gewoon weer mezelf. Dikke pluim voor dit snelle resultaat.

  Carla
 • Zo’n twee jaar liep ik ben met pijn in mijn voet die steeds erger werd, ondanks fysio, oefeningen en zooltjes. Zelfs de hond uitlaten deed ik op bergschoenen. Toen wendde ik me tot triggerpointtherapie. Ferdinand zocht de oorzaak al snel in kuit en bekkengebied. Hij ziet patronen en probeert stap voor stap wat werkt. Na vijf behandelingen loop ik weer goed, en kan ik zelf met het balletje de voet soepel houden. Prima. Ik ben heel tevreden en opgelucht!

  Laura B.
 • Jarenlang pijn in m’n rechter elleboog. Het werd nu zo erg dat ik soms m’n arm niet meer kon gebruiken. Door een tip van iemand die mij vertelde dat ik triggerpointtherapie moest gaan volgen. Het is even heftig, maar je hebt er echt baad bij. Ik ben gaan zoeken op internet en kwam uit bij Ferdinand Vermeulen, hij beheerst de triggerpoint technieken. Ik heb hem een mail gestuurd en kreeg al snel antwoord, gelukkig kon ik al snel op spreekuur komen. De eerste ontmoeting is altijd spannend, maar al snel was het vertrouwd. Na de intake begon hij aan de behandeling, inderdaad het was heftig maar het heeft mij echt geholpen. Tijdens de behandelingen leuke gesprekken gehad met Ferdinand. Maar ook uitleg hoe en waaruit het lichaam is opgebouwd. Na 5 behandelingen ben ik van m’n klachten af. Mocht ik weer klachten krijgen, ga ik zeker naar Ferdinand terug. Bedankt Ferdinand.

  Wilma