Ben je ineens uit evenwicht of loop je al langer rond met duizeligheidsproblemen? Duizeligheid komt vaker voor dan je denkt en is niets om je voor te schamen. Het – soms angstige – gevoel van verminderd evenwicht kan allerlei oorzaken hebben en is in veel gevallen goed te behandelen met osteopathie.

Soorten duizeligheid

Duizeligheid kan allerlei oorzaken hebben. Het kan een ‘normaal’ ziektesymptoom zijn, zoals bij koorts en griep, of het kan te maken hebben met medicijn-, drugs- of alcoholgebruik. Soms is er een andere oorzaak of een combinatie van oorzaken die leidt tot een duizelig gevoel. De twee meest voorkomende soorten duizeligheid zijn draaiduizeligheid en een licht gevoel in je hoofd.

Draaiduizeligheid

Deze vorm van duizeligheid staat ook bekend als BBPV of vertigo. Het is het gevoel dat je omgeving lijkt te draaien, waardoor je wankel op je benen staat en moeite hebt je te oriënteren. In je binnenoor zit je evenwichtsorgaan. Hierin kan een storing optreden waardoor het gevoel in je spieren en de beleving in je brein niet meer op één lijn zitten. Misselijkheid en gebrekkige oriëntatie liggen dan op de loer. Misschien heb je dat weleens ervaren in de auto of op zee. Zeeziekte kun je natuurlijk in zekere mate vermijden, maar als je ook aan wal draaiduizeligheid ervaart, dan is er misschien meer aan de hand.

Afhankelijk van de oorzaak kan osteopathie helpen bij de behandeling van draaiduizeligheid. Bekende oorzaken zijn:

Vraag op tijd hulp: doorbreek de neerwaartse spiraal van duizeligheid en stress

Licht gevoel in je hoofd

Een plotseling opkomend licht gevoel in je hoofd kan een angstig moment zijn en leiden tot paniek, alsof je elk moment kunt flauwvallen. Die angst leidt vaak tot meer stress waardoor de duizeligheid alleen maar toeneemt. Het is een spiraal waar je zelf maar moeilijk uit kan komen.

Misschien is het je weleens overkomen wanneer je de lunch hebt overgeslagen of overmand was door emoties. Dat is niet meteen zorgwekkend. Maar wanneer je regelmatig last hebt van een licht gevoel in je hoofd, dan is het verstandig om de achterliggende oorzaak te zoeken en er wat aan te doen.

Achterliggende oorzaken kunnen zijn:

  • Spierspanning en blokkades
  • Laag bloedsuikerniveau
  • Lage bloeddruk
  • Hyperventilatie
  • Stress
  • Angst

Osteopathie bij duizeligheid

Bij Fysiotherapie de Zwaluw in Culemborg kijken we samen naar de beste behandeling van jouw duizeligheidsklachten. Een goede diagnose is de sleutel: stap één is ontdekken waar jouw duizeligheid vandaan komt.

Soms ligt de klachtenbron op een onverwachte plek, zoals verhoogde spierspanning of blokkades in organen, bindweefsel of zenuwen. Met speciale technieken om die spanning te verminderen en blokkades op te heffen, wordt je lichaam weer gestimuleerd om zichzelf gezond te houden.

Stimuleer je lichaam om zichzelf weer gezond te houden

Als jouw duizeligheid een achterliggende medische oorzaak heeft, dan verwijs ik je natuurlijk door naar je huisarts of specialist.

Benieuwd wat osteopathie kan betekenen bij jouw duizeligheidsklachten? Bel me op 06 406 111 50 of stuur een e-mail naar info@fysiodezwaluw.nl.

duizeligheid