Een tinteling is een moeilijk te omschrijven gevoel waar we allemaal weleens mee te maken hebben. Tintelingen zijn soms net zo vervelend als pijnklachten, dus loop er niet te lang mee rond! Gelukkig is er bijna altijd wat aan te doen.

Oorzaak tintelingen

Heel soms heeft een tinteling te maken met bloed- of zuurstoftekort. Maar negen van de tien keer ligt de oorzaak bij je zenuwen. Op het moment dat een zenuw om welke reden dan ook dichtgeduwd wordt, treedt de tintelsensatie op in de vrije zenuwuiteinden. Dat kan gebeuren als je in een verkeerde houding zit of ligt. Die onschuldige tintelingen kennen we bijvoorbeeld als een ‘slapend been’. De tinteling vertelt je lichaam dat je een betere houding moet aannemen. Zodra je dat doet, houdt het gekke gevoel snel weer op.

De tintelende sensatie komt meestal door een dichtgeduwde zenuw

Als een tinteling langer aanhoudt en niet afneemt na een periode van rust, dan zit er meestal wat anders achter. Een zenuw kan bijvoorbeeld bekneld raken door een hernia of een overspannen spier. Een behandeling met fysiotherapie of osteopathie kan de beknelling verhelpen, waarna de tinteling afneemt.

Uitstralende tintelingen

Tintelingen kunnen ook veroorzaakt worden door uitstralende pijn, oftewel ‘referred pain’. De tintelende sensatie wordt dan veroorzaakt door klachten op een andere plek in je lichaam dan waar je de tinteling voelt. Een bekend voorbeeld is bilpijn met uitstraling naar je been of kuit.

Fysiotherapie en osteopathie bij tintelingen

Bij Fysiotherapie de Zwaluw in Culemborg kan ik je helpen bij tintelingen. Dat begint bij een goede diagnose: waarom heb je last van tintelingen? Vaak is er niet één oorzaak van ongemak, maar een combinatie van factoren. Zodra we dat scherp hebben, help ik je met een behandelplan op maat snel en gericht bij jouw klachten. En mocht tijdens de diagnose of behandeling blijken dat jouw tintelingen een andere achterliggende medische oorzaak hebben, dan verwijs ik je door naar je huisarts of specialist.

Benieuwd of fysiotherapie en osteopathie kan helpen bij jouw klachten met tintelingen? Bel me op 06 406 111 50 of stuur een e-mail naar info@fysiodezwaluw.nl.

tintelingen