Manipulaties

Manipuleren is een effectieve manier om gewrichtsblokkades aan te pakken. Zodra een gewricht blokkeert, kun je pijnklachten krijgen die je beweging belemmeren. Vaak betekent zo’n blokkade dat een gewricht in een verkeerde positie staat, bijvoorbeeld door een rare beweging. Ook achterliggende oorzaken zoals stress en levensstijl kunnen meespelen.

manipulaties_fysiotherapie_de_zwaluw

Wat is manipuleren?

Manipuleren is een vorm van fysiotherapie waarmee geblokkeerde gewrichten met een beetje hulp weer in de juiste richting worden geduwd. Anders dan bij mobiliseren, is bij manipulatie daadwerkelijk sprake van ingrijpen in je gewrichtsbeweging. Van de vele soorten manipulaties gebruik ik meestal de zogenaamde ‘high-velocity, low-amplitude thrust’. Met een snelle beweging corrigeer ik de stand van je gewricht, waardoor het omliggende weefsel én het omliggende zenuwstelsel weer ontspannen. Zie het als een soort neurogene reset.

Met manipulaties ontlast ik je weefsel en zenuwstelsel

Veilig manipuleren

Een goed uitgevoerde manipulatie heeft meestal al na één keer effect en gaat gepaard met een herkenbaar plopgeluid. Is manipuleren dan niet gevaarlijk? Nee, dat geluid is afkomstig van het kraakbeen en levert geen schade op. Hoewel het ingrijpend klinkt, is manipuleren een verfijnde techniek waarvoor weinig kracht nodig is. Wanneer manipuleren wel risicovol is, bijvoorbeeld bij reuma of zwakke gewrichten, dan kies ik bij voorbaat om niet te manipuleren. In zo’n geval kijken we welke andere fysiobehandelingen voor jou effectief zijn.

Pak altijd de achterliggende oorzaak van je gewrichtsblokkade aan

Fysiotherapie in Culemborg

Manipulaties kunnen helpen bij klachten door het hele lichaam. Denk niet alleen aan rug- en schouderklachten, maar ook aan blokkades in de vingers of kaak. In alle gevallen is het belangrijk om ook de achterliggende oorzaak van je gewrichtsblokkade aan te pakken. Je bent van harte welkom op mijn praktijk in Culemborg. Dan zoeken we eerste de oorzaak, voordat we de symptomen gaan bestrijden. Je kan me bereiken via 06 406 111 50 of info@fysiodezwaluw.nl.

  • Zo’n twee jaar liep ik ben met pijn in mijn voet die steeds erger werd, ondanks fysio, oefeningen en zooltjes. Zelfs de hond uitlaten deed ik op bergschoenen. Toen wendde ik me tot triggerpointtherapie. Ferdinand zocht de oorzaak al snel in kuit en bekkengebied. Hij ziet patronen en probeert stap voor stap wat werkt. Na vijf behandelingen loop ik weer goed, en kan ik zelf met het balletje de voet soepel houden. Prima. Ik ben heel tevreden en opgelucht!

    Laura B.