Schouderklachten

In de top drie van meest voorkomende klachten op mijn fysiopraktijk in Culemborg staat zonder twijfel: klachten aan de schouder. Er zijn verschillende soorten schouderklachten, zowel acuut als chronisch.

Soorten schouderklachten

schouderklachten fysiotherapie

Hieronder lees je over de meest voorkomende schouderklachten. Staat jouw klacht er niet tussen? Geen nood. Ook schouderpijn met een andere oorzaak is vaak te behandelen met fysiotherapie. Denk aan triggerpoints of indirecte oorzaken zoals stress of werken in een verkeerde houding.

Frozen shoulder

Een kapselontsteking in je schouder kan zorgen voor verklevingen in het schoudergewricht. De beginfase van deze (helaas vaak langdurige) klacht is makkelijk te verwarren met andere schouderklachten zoals het subacromiaal pijnsyndroom. De tweede fase is zeer kenmerkend: de bevriezende fase. Je schouder wordt dan steeds strakker en minder mobiel. In de derde ‘ontdooiende’ fase herstelt je schouder langzaam. Ernstige gevallen kunnen wel 2 jaar duren, maar met fysiotherapie kun je de weg naar herstel stimuleren en pijnklachten beperken. Liever voorkomen dan genezen? Overgewicht of diabetes kan een achterliggend probleem zijn, maar in veel gevallen is de oorzaak niet bekend.

Een fysiobehandeling op maat kan een wereld van verschil maken

Subacromiale impingement

Een verstoring van de mobiliteit in je schouder of een andere achterliggende oorzaak kan leiden tot een inklemming van de spier onder het schouderdakje. Bij cliënten vanaf middelbare leeftijd treedt deze schouderklacht vaker op dan bij jongeren. Heb je schouderpijn? Loop er niet te lang mee rond, een fysiotherapiebehandeling op maat kan een wereld van verschil maken.

Slijmbeursontsteking

Een andere pijnlijke schouderklacht is de slijmbeursontsteking. De slijmbeurs, een soort zakje aan de bovenkant van je schouder, kan door herhaaldelijke irritatie gaan ontsteken. Het zakje zuigt zich vol met vocht en zwelt op. De ontsteking kan ontstaan door overbelasting bij fysiek werk of een nare val. De klachten kunnen wegtrekken door de druk op je slijmbeurs te verminderen en je schouder voldoende rust te geven.

Herhaaldelijke beweging kan leiden tot een tekort aan rotatie in je schouder

Werpersarm

De naam zegt het al, deze klacht komt veel voor bij mensen die een sport beoefenen waarbij veel bovenhandse worpen gemaakt worden. Denk aan werpsporten zoals speer- of discuswerpen, basketbal, tennis, waterpolo, handbal, honkbal en rugby. De herhaaldelijke bewegingen kunnen leiden tot een tekort aan naar binnen draaiende rotatie in de schouder, waardoor pijn bij het werpen optreedt. Deze klacht, ook bekend als de werpschouder is gelukkig in vrij korte tijd op te lossen met fysiotherapie. Met name oefeningen kunnen helpen om de bewegingsbeperking aan te pakken.

Subluxaties van de schouder

Overrekking van de schouder kan de nare bijwerking hebben dat je schouder steeds bijna uit de kom gaat. Onbedoeld maak je allemaal halve bewegingen die je schouder niet wil maken. Als je last hebt van zo’n instabiele schouder kunnen er ook snel andere klachten optreden. Begin dan ook op tijd met een fysiobehandeling! Met de juiste oefeningen kan je eigen lijf ervoor zorgen dat je spieren zodanig getraind worden dat de instabiliteit afneemt.

Mobility first, strength later

Behandelingen bij schouderpijn

Mijn behandeling is altijd eerst gericht op het terugwinnen van de mobiliteit, dus weer soepel kunnen bewegen. Hiervoor maak ik gebruik van verschillende technieken, waaronder mobilisatie, triggerpointmassage, dry needling, IASTM, bindweefselmassage en oefeningen. Als de mobiliteit is verbeterd, richten we ons op spierkracht en stabiliteit. Soms is dit met oefeningen en oefentherapie. Natuurlijk is iedereen anders, dus ieder behandelplan is uniek en afgestemd op jouw situatie.

Heb je last van schouderpijn? Loop er niet langer mee door dan nodig is. Neem contact met me op. Misschien kan ik je helpen! 06 406 111 50 of stuur me een bericht.

  • Ik kwam bij Ferdinand terecht met een hardnekkige schouderblessure, deze is op vakkundige wijze verholpen. Tijdens de behandeling is er ook ruimte voor een interessant gesprek. Tussendoor kreeg ik nog te maken met een pijnlijke knie, dit werd ter plekke aangepakt met dry needling wat zo efficiënt bleek te zijn dat 1 behandeling genoeg was. Ook fijn dat alles duidelijk uitgelegd wordt. Ferdinand, bedankt!

    Corine
  • Ik maakte mijn eerste afspraak bij Ferdinand naar aanleiding van hevige pijn in mijn schouder en nek. Ik kon maar vijf minuten een rugtas dragen voor ik een overbelast gevoel kreeg. Ook ervoer ik pijn in mijn nek en onderrug na langere tijd zitten of staan. Deze klachten had ik al ruim vijf jaar en probeerde ik eerder te verhelpen met fysiotherapie, acupunctuur, massages en chiropractie. Dit hielp meestal maar tijdelijk. In november 2020 ontdekte ik triggerpointtherapie en maakte ik een afspraak bij Ferdinand. Al na een paar afspraken kon ik makkelijker lopen en had ik na een aantal uur zitten nog steeds geen last van mijn schouder en nek. Na een half jaar van afbouwende afspraken mag het verschil er zeker zijn. Ik heb bijna nooit meer last van mijn schouder, kan weer zware tassen dragen, langere tijd blijven staan en zitten en ik voel mij weer comfortabel in mijn lichaam. Door voorgaande therapie was ik sceptisch of triggerpointtherapie mij zou helpen, maar de intensieve behandeling was het helemaal waard! Heel erg bedankt hiervoor!

    Emanuelle