Bilpijnklachten

Regelmatig komen mensen in mijn fysiotherapiepraktijk met pijn aan de bil. Bilpijn? Ja, bilpijn. Bilpijn is voor mij als fysiotherapeut kenmerkend als iemand pijn heeft in de bil of in de onderrug onder de bekkenrand.

bilpijn-klachtenDe klachten van mensen zijn heel verschillend. Van een zeurende continue aanwezige pijn, stijfheid, branderige pijn tot het gevoel van een beurse pijn in de bil.

Elke vorm van bilpijn heeft natuurlijk zijn eigen oorzaken. Want een stijve bil kan komen door een verminderde doorbloeding, door bijvoorbeeld een verkeerde houding (lang zitten of staan). Of verkeerde sport gewoontes zoals het overslaan van warming-up of cooling-down. Maar ook zenuwen die geblokkeerd zijn (= neurogene blokkades) of een scheef bekken kunnen bilpijn veroorzaken.

Heb je last van pijn in je bil? Loop er niet langer mee door dan nodig is. Misschien kan ik je helpen! Je kan me bereiken via 06 – 406 111 50 of maak een afspraak.

Oorzaken van bilpijn

Over de twee veel voorkomende oorzaken zal ik wat meer vertellen.

Een verminderde doorbloeding van de bilspieren

Er lopen verschillende aders in je lichaam. Als sommige aders onder druk komen te staan door veel zitten of juist veel beweging, is dit erg vervelend want het verminderd de doorbloeding aan de onderkant van de bil. Als dit kort duurt, is er geen probleem. Houdt dit langer aan door bijvoorbeeld werk, reizen of een passieve levensstijl dan komen zowel de spieren als de bloedvaten rondom de bil onder spanning te staan. En dit geeft een stijf en verkrampt gevoel.

Advies
Beweeg regelmatig en zorg dat de doorbloeding rondom de billen lekker op gang komt. Door bijvoorbeeld gezond te eten, regelmatig sporten of bewegen. Wandelen is heel goed! Zorg dat de spieren soepel blijven door zelfmassage, warmte en rustige rekoefeningen.

De oorzaak van bilpijn ligt meestal bij een ader of een zenuw die onder druk staat. De behandeling is totaal anders dus laat je adviseren!

Zenuwen onder druk

Ook zenuwen lopen door je hele lichaam. De zenuwen die van de rug naar de voet lopen, staan in verbinding met de bil. Als er druk op die zenuw komt te staan kan er pijn aan de bil ontstaan. Het begint met een irritante en zeurende pijn. Hierna zal het gaan uitstralen in het been. Dat heet het piriformis syndroom.

Wat kun je er zelf aan doen? Op het moment dat je piriformis syndroom hebt en er sprake is van irritatie van de zenuw is rust een must! Waarom? Omdat er vaak een lichte ontsteking zit in je lichaam. De ontsteking zorgt voor zwelling van de zenuw die weer extra onder druk komt te staan tijdens belasting.

Rust is belangrijk. Laat de spieren losmaken door een specialist en begin niet gelijk klakkeloos met oefeningen die je gezien hebt op internet of gehoord hebt van een vriend of vriendin. Waarom? Omdat je het erger kan maken.

Op het moment dat de spieren tot rust zijn gekomen, en de bewegelijkheid weer genormaliseerd is, vraag dan advies over bepaalde oefeningen om te doen in je sport en/of in het dagelijkse leven. Denk dan aan rekken en strekken, cooling-down en warming-up oefeningen. Kijk daarnaast ook naar je houding. Als je houding uit balans is, wordt de spanning in het lichaam niet meer eerlijk verdeeld.

Zijn je zenuwen minder goed doorbloed en geprikkeld? Dan ontstaan er vaak ook triggerpoints. Triggerpoints zijn kleine verkrampingen in de spieren. Triggerpoints blijven vaak actief ondanks rust en beweging. Triggerpoints moeten gedeactiveerd worden. Het deactiveren van een triggerpoint kan op verschillende manieren. Door triggerpoint therapie en dry needling.

Heb je last van pijn in je bil? Loop er niet langer mee door dan nodig is.

Behandeling bilpijn

Als je bij mij komt met bilpijn gaan we eerste proberen om je mobiliteit maximaal terug te krijgen zodat je dus weer soepel kunt bewegen.

Bij het terugwinnen van mobiliteit maak ik gebruik van verschillende technieken. Bijvoorbeeld mobilisatietriggerpointmassagedry needlingIASTM, bindweefselmassage en oefeningen. Als de mobiliteit is verbeterd, richten we ons op spierkracht en stabiliteit. Soms is dit met oefeningen en oefentherapie.

Omdat iedereen anders is en jouw klacht uniek, is ook jouw behandelplan uniek en afgestemd op jou. De genoemde behandelingen zijn een voorbeeld. Jouw behandeling kan er anders uitzien omdat jouw situatie anders is.

Heb je last van pijn in je bil? Loop er niet langer mee door dan nodig is. Misschien kan ik je helpen! Kom langs bij de fysio in Culemborg. Je kan me bereiken via 06 – 406 111 50 of stuur me een bericht.