Bilpijnklachten

bilpijn-klachten

Regelmatig komen mensen in mijn fysiotherapiepraktijk met pijn aan de bil. Bilpijn? Ja, bilpijn. Bilpijnklachten zijn heel verschillend. Van een zeurende continue aanwezige pijn, stijfheid, branderige pijn tot het gevoel van een beurse pijn in de bil.

Ook de oorzaken van bilpijn zijn erg verschillend. Want een stijve bil kan komen door een verminderde doorbloeding, door bijvoorbeeld een verkeerde houding (lang zitten of staan). Of verkeerde sportgewoontes zoals het overslaan van warming-up of cooling-down. Maar ook geblokkeerde zenuwen (neurogene blokkades) of scheve bekken kunnen bilpijn veroorzaken.

Hieronder lees je meer over verschillende soorten bilpijn.

Soorten bilpijnklachten

Bilpijn door verminderde doorbloeding

Als bepaalde aders in je lichaam onder druk komen te staan door te veel zitten of juist te veel beweging, kan dit de doorbloeding aan de onderkant van de bil verminderen. Als dit kort duurt, is er geen probleem. Houdt het langer aan door bijvoorbeeld werk, reizen of een passieve levensstijl, dan komen zowel de spieren als de bloedvaten rondom de bil onder spanning te staan. En dit geeft een stijf en verkrampt gevoel. Je voorkomt dit door regelmatig te bewegen en te zorgen dat de doorbloeding rondom de billen lekker op gang komt. Gezond eten en regelmatig bewegen helpen hierbij. Wandelen is heel goed! Je kunt ook zorgen dat de spieren soepel blijven door zelfmassage, warmte en rustige rekoefeningen.

De oorzaak van bilpijn ligt meestal bij een ader of een zenuw die onder druk staat. De behandeling is per klacht heel verschillend, dus laat je adviseren!

Piriformis syndroom

Ook zenuwen lopen door je hele lichaam. De zenuwen die van de rug naar de voet lopen, staan in verbinding met de bil. Als er druk op die zenuw komt te staan, kan er pijn aan de bil ontstaan. Het begint met een irritante en zeurende pijn. Hierna zal het gaan uitstralen in het been. Dat heet het piriformis syndroom.

Wat kun je er zelf aan doen? Op het moment dat je piriformis syndroom hebt en er sprake is van irritatie van de zenuw is rust een must! Waarom? Omdat er vaak een lichte ontsteking zit in je lichaam. De ontsteking zorgt voor zwelling van de zenuw die weer extra onder druk komt te staan tijdens belasting.

Bilpijn en triggerpoints

Zijn je zenuwen minder goed doorbloed en geprikkeld? Dan kunnen triggerpoints ontstaan. Triggerpoints zijn kleine verkrampingen in de spieren. Ook in rust blijven ze in beweging. Triggerpoints moeten gedeactiveerd worden, dat kan op verschillende manieren. Door triggerpointtherapie en dry needling bijvoorbeeld.

Bilklachten, of toch niet?

Vaak ligt de oorzaak van bilpijn helemaal niet in de bil. Bilklachten gaan bijvoorbeeld vaak samen met heupproblematiek. Ook lage rugklachten worden vaak ervaren als bilpijn. Als het je ‘in de rug schiet’ voelt het vaak eigenlijk alsof het in je bil schiet. Daarom is diagnose erg belangrijk. De oorzaak van uitstralende pijn kan heel verschillend zijn, dus voor de juiste behandeling kijk ik eerst heel goed waar de bron van de klachten zich bevindt.

Bilpijn zelf aanpakken: doe voorzichtig

Rust is heel belangrijk. Laat je spieren altijd losmaken door een specialist en begin niet gelijk klakkeloos met oefeningen die je gezien hebt op het internet of gehoord hebt van een vriend. Waarom? Omdat je het erger kan maken.

Heb je last van pijn in je bil? Loop er niet langer mee rond dan nodig is.

Op het moment dat je spieren tot rust zijn gekomen en de bewegelijkheid weer genormaliseerd is, vraag dan advies over welke oefeningen voor jouw situatie nodig zijn. Denk daarbij aan rekken en strekken, cooling-down en warming-up oefeningen. Let daarnaast ook op je houding. Als je houding uit balans is, wordt de spanning in het lichaam niet meer eerlijk verdeeld.

Fysiobehandeling bilpijn

Als je bij mij komt met bilpijn gaan we eerst proberen om je mobiliteit maximaal terug te krijgen zodat je weer soepel kunt bewegen. Bij het terugwinnen van mobiliteit maak ik gebruik van verschillende technieken, waaronder mobilisatietriggerpointmassagedry needlingIASTM, bindweefselmassage en oefeningen. Als je mobiliteit is verbeterd, richten we ons op spierkracht en stabiliteit. Soms is dit met oefeningen en oefentherapie.

Omdat iedereen anders is en jouw klacht uniek, is ook jouw behandelplan speciaal afgestemd op jou. De genoemde behandelingen zijn een voorbeeld. Jouw behandeling kan er anders uitzien omdat jouw situatie anders is.

Heb je last van pijn in je bil? Loop er niet langer mee door dan nodig is. Misschien kan ik je helpen! Kom langs bij de fysio in Culemborg. Je kan me bereiken via 06 406 111 50 of stuur me een bericht.

  • Ik heb ontzettende pijnklachten gehad in mijn bil dit straalde door naar het been. In eerste instantie ben ik hiervoor naar een fysiotherapeut geweest. Dit gaf geen resultaat. Toen via de website bij Ferdinand uitgekomen en na 4 behandelingen was al 95% van mijn pijn verdwenen. Ik gebruik nu geen pijnstilling meer, kan nu ook opstaan zonder pijn. Al met al ben ik heel blij met Ferdinand.

    Annette
  • Sinds ik bij Ferdinand ben geweest zijn mijn bilpijnklachten fors minder! Na de 2e behandeling voelde mijn been bont en blauw, gebutst en gekneusd maar ik heb voor het eerst sinds ruim 2 jaar weer een nacht kunnen slapen zonder wakker te worden van de pijn of met het gebruik van slaapmedicatie.

    Eva
  • Vorig jaar maart kreeg ik pijn in mijn linkerbil. Ik dacht dat ik er nooit meer van af zou komen! Door de lockdown kon ik niet direct geholpen worden en heb ik een half jaar doorgesukkeld. In oktober maakte ik een afspraak bij Fysiotherapie de Zwaluw, waar ik wel geholpen kon worden. Na een aantal maanden was ik pijnvrij, heerlijk! Dank je wel Ferdinand, voor je hulp en steun. Als ik ooit weer klachten heb, kom ik meteen naar jou.

    Monika
  • Ferdinand Vermeulen is een kundige fysiotherapeut, die mij in korte tijd van mijn pijnlijke klachten in bil en been heeft afgeholpen. En tijdens het werk is hij ook nog in voor een gezellig praatje, waardoor je van de pijn wordt afgeleid. Ik kan Fysiotherapie de Zwaluw aan Iedereen met klachten in spieren of gewrichten aanbevelen. Dank je wel Ferdinand!

    Hans