Instrument Assisted Soft Tissue Mobilisation (IASTM)

IASTM is een behandeling in de fysiotherapie waarbij ik speciale instrumenten gebruik om het herstelproces van jouw spieren te stimuleren. De naam zegt het eigenlijk al: ‘met behulp van instrumenten in beweging brengen van weefsel’. De instrumenten zijn gemaakt van rvs en hebben krommingen om zo precies mogelijk aan te sluiten op de lichaamsvorm. Ze zijn speciaal ontworpen om effectief klachten te verminderen. Deze behandelmethode wordt ook wel Instrument Assisted Therapy (IAT) genoemd.

IASTM-IAT-fysiotherapie-de-zwaluw

Als IASTM past bij jouw klachten, kan het een bijzonder effectieve fysiobehandeling zijn

Naar aanleiding van jouw klachten ga ik je onderzoeken. Op mijn fysiotherapiepraktijk in Culemborg stel ik je allerlei vragen en onderzoek ik je lijf naar strengen, triggerpoints, onregelmatigheden en andere ‘afwijkingen’. Dan beoordeel ik of de instrumenten kunnen helpen bij het verminderen van klachten. Als het kan helpen, gebruik ik ze om extra druk te geven of juist ontspanning aan te brengen in weefsels. De behandeling kan gericht zijn op triggerpoints deactiveren, spierspanning verminderen, bindweefsel losmaken of spieren activeren. Met de instrumenten stimuleer ik kort en intensief het te behandelen gebied. Meestal wordt het gebied rood omdat de doorbloeding gestimuleerd wordt.

Het effect van IASTM is meestal meteen merkbaar door vermindering of compleet wegvallen van de pijn, verbeterde beweging, soepelere spieren en verbeterde doorbloeding.

IASTM bij littekens

Wist je dat fysiotherapie ook kan helpen bij littekens? Littekens behandelen met IASTM heeft een positief effect op het littekenweefsel. Het maakt niet uit hoe oud het litteken is. Na behandeling kan het litteken meer kracht weerstaan en is het minder kwetsbaar.

Wil je meer weten over deze fysiobehandeling? Denk je dat ik je kan helpen om jouw klachten met IASTM te verminderen? Neem contact met me op! Ik ben benieuwd waar ik je mee kan helpen. Bel me op 06 406 111 50 of mail naar info@fysiodezwaluw.nl.

  • Wat Ferdinand een goede fysio maakt is een combi van betrokkenheid en vakkundigheid. Hij benaderde mijn klachten analytisch en luisterde goed. Ferdinand nam mijn klachten serieus en hij pakte door; ik kreeg een doorverwijzing voor een MRI en bleek dat ik een flinke hernia had. Tijdens mijn behandeling gebruikte hij kennis en ervaring vanuit diverse methoden (o.a. dry needling, mobilisatie, massage, oefeningen). Daarnaast is Ferdinand goed bereikbaar, zelfs via de app is hij bereid om een advies te geven of vragen te beantwoorden. Ik ben Ferdinand erg dankbaar voor zijn inzet!

    Naomi
  • In 2015 heb ik de diagnose systemische sclerodermie gekregen. Dit is een ongeneselijke auto-immuunziekte die overmatig bindweefsel aanmaakt in de organen en de huid. Doordat de ziekte zo agressief was en ik in no-time gevangen zat in mijn strakker wordende huid hebben de artsen een levens besparende behandeling moeten uitvoeren namelijk een stamceltransplantatie. Na de zware behandelingen met chemotherapie, het toevoegen van konijneneiwitten die de laatste witte bloedplaatjes aanvallen en vervolgens het toedienen van mijn gekweekte stamcellen is mijn huid voor de helft soepeler geworden. Aangezien de ziekte niet te genezen is, blijven er helaas grote beperkingen. Bewegen gaat nog steeds moeizaam, heb erg veel last van stijfheid en gewrichtspijn. Mijn vingers hebben geen functie meer doordat ze kapot zijn gegroeid en naast dit alles heb ik nog tal van andere klachten. Op aanraden van iemand ben ik bij Ferdinand terecht gekomen die bindweefsel massage en triggerpoint behandelingen geeft. De behandeling is erg pijnlijk, hij rolde als het ware mijn hele huid op die strak en vast zit op meerdere bindweefsellagen met behulp van diverse instrumenten en door diep te masseren. De doorbloeding werd beter en de huid werd soepeler. Feit is wel dat het een chronische aandoening blijft en die ik dus moet onderhouden met behandelingen voor resultaat. Ik zou iedereen die niet verder komt bij fysiotherapie aanraden deze methode zeker te proberen. Want baat het niet dan schaadt het niet!

    Gabriella
  • Ik ben bij Ferdinand Vermeulen gekomen vanwege aangezichtspijn aan de linkerzijde van mijn gezicht. Ik heb een auto-immuunziekte (longen en spieren) en de oorzaak van de aangezichtspijn was niet bekend. Ferdinand is met de stijfheid in gezicht, hals en schouders aan de slag gegaan en al werkende weg, werden de klachten minder. Met zijn handen of instrumenten zoekt hij de stijfheid op. Bij mij is veel opgelost. Door goed te luisteren naar mijn signalen en door samen het boek van alle gezichtspieren door te lopen, zijn de klachten van 95% teruggebracht naar 10%. Probeer het gewoon eens uit. Bij mij was het een succes. Ik kan weer normaal eten, praten, genieten.

    Ineke