enkelklachtenDoor je enkel gegaan of pijn bij het lopen? Met fysiotherapie kun je het herstel van je enkelklachten bevorderen, pijn verminderen en sneller mobiel worden. Op mijn praktijk in Culemborg help ik veel cliënten met klachten aan de enkel. Negen van de tien keer gaat het om een verstuiking of klachten vanuit de kuit. In het geval van een enkelbreuk of een achterliggende medische oorzaak, verwijs ik je door naar je arts. Bij onderstaande klachten kan fysiotherapie wel helpen bij het herstel.

Soorten enkelklachten

Enkeldistorsie

In de volksmond bekend als ‘door je enkel gaan’, verzwikken of verstuiken. Het komt helaas vaak voor. Je stapt verkeerd en zakt door je enkel. Kapsels, banden, spieren en pezen komen hierdoor op rek. Je enkel wordt dik, instabiel en kan vreselijk pijn doen. De ernst van de enkelverstuiking bepaalt de behandeling. Bij lichte gevallen met weinig zwelling en pijn, kun je de enkel weer vrij snel (maar voorzichtig!) belasten. Bij zwaardere gevallen ligt overbelasting op de loer. Met een fysiotherapiebehandeling op maat help ik je op een veilige manier weer mobiel te worden.

Enkelklachten zijn vaak gelinkt aan kuitproblemen

Overige enkelklachten

Een blokkade in je voet, verrekte- of gescheurde enkelbanden komen ook voor, maar zijn zeldzaam. In zulke gevallen kijken we welke behandeling voor jou geschikt is. Bovendien komen veel enkelklachten voort uit kuitklachten, dus is de behandeling niet gericht op de enkel maar de kuit. Bijvoorbeeld wanneer je kuit overspannen raakt als gevolg van een enkelverzwikking.

Fysiotherapie bij enkelklachten

Het type fysiotherapie bij enkelklachten hangt erg af van de situatie. In de meeste gevallen is de behandeling vooral gericht op de kuit en voet. Door deze los te maken en te mobiliseren vermindert de druk op de enkel en kunnen klachten afnemen. Andere behandelingen waarmee ik je kan helpen zijn triggerpoint– of klassieke massage, oefeningen, manipulatie, IASTM en dry needling.

Wil je jouw enkelklachten aanpakken? Je mag me altijd bellen op 06 406 111 50 of mailen naar info@fysiodezwaluw.nl. Dan gaan we in gesprek over een behandelplan op maat voor jouw enkelklachten.

  • Ruim een half jaar lang heb ik met onverklaarbare enkelklachten (beide enkels) gelopen. Ik heb geen blessure of ongeluk gehad, ben een vrouw die actief in het leven staat, sportief is, geen overgewicht heeft. Met mijn klacht werd ik helaas door arts en enkelspecialist weggestuurd met de mededeling dat ze me niet konden helpen. Moe en misselijk van pijn heb ik mijzelf afgelopen maanden enigszins op de been gehouden, wel met enige hulp van een andere fysiotherapeute. Echter de enkelklachten bleven terugkomen en breidden zich zelfs uit naar onderbenen. Tja, wat dan. Natuurlijk zoeken naar iemand die mij wel kan helpen en die heb ik gevonden: Ferdinand. Hij luistert goed naar je klachten, hij kijkt en zoekt en weet de juiste pijnlijke plek op professionele wijze te behandelen met triggerpoint therapie en dry needling. Het is even doorbijten, maar deze scherpe methode heeft in korte tijd zeer positief effect! Al na 3 behandelingen merkte ik verschil, minder pijn. Inmiddels heb ik 5 behandelingen gehad, ben ruim één maand verder en ik heb praktisch geen pijn meer, heb mijn energie terug en voel me gewoon weer mezelf. Dikke pluim voor dit snelle resultaat.

    Carla
  • Pijn in rechter heup met uitstraling naar bovenbeen en kuit. Een ongeval en een verbrijzelde linker enkel in 1995 resulteerde in een zeer beperkte beweging in mijn linker enkel. Vanaf 2015 kreeg ik last van mijn rechter heup. Een zeurderige pijn in deze heup met een uitstraling naar het bovenbeen en kuit, daarnaast had ik regelmatig last van een overmatige kramp in mijn rechterbeen. De relatie van deze klachten werd, ook door mijzelf, al snel gelegd naar de beperking van de linker enkel waardoor er mogelijk slijtage was ontstaan in de rechterheup. Een behandeling van een fysiotherapeut werd gericht op het versterken van de bilspieren en het bewegelijker maken van de ietwat stijve rechter heup. De pijn kon verder niet verholpen worden en werd langzaamaan erger. Omdat ik de pijn niet continue ervaarde en de heup toch bleef belasten (fitness, wandelen, fietsen etc.) speelde in mijn hoofd voortdurend twee vragen. Ben ik toe aan een nieuwe heup? Of kan de pijn een andere oorzaak hebben? Een zoektocht op het internet bracht mij op de website van Triggerpointtherapie. Hier werd heel herkenbaar de pijn omschreven die ik ervaarde. Op 19 juli 2019 had ik mijn intake en eerste behandeling van Ferdinand Vermeulen. Het losmaken van de rechter bilspier was bijzonder pijnlijk maar het resultaat was binnen twee weken merkbaar en na 3 behandelingen werd de pijn met de dag minder. Na 4 jaar pijn in mijn heup en been ben ik nu na 4 weken pijnvrij en maak ik mij geen zorgen meer over een nieuwe heup. Ferdinand ik ben je bijzonder dankbaar voor de pijn op de behandeltafel, het was het meer dan waard.

    Jaap