Knieklachten

knieklachtenGoed functionerende knieën zijn onmisbaar om in beweging te blijven. Ze helpen je om flexibel te bewegen en tillen bijna je hele lichaamsgewicht. Loop daarom niet te lang door met knieklachten en grijp op tijd in om mobiel te blijven. Onder mijn motto ‘Mobility First, Strength Later’, is het mijn missie om jouw knieklachten zo effectief mogelijk te verlichten. Hieronder vertel ik meer over een aantal knieklachten waarmee ik je kan helpen.

Soorten knieklachten

Verstuiking

Heb je pijn in je knie na een verkeerde beweging? Misschien heb je je knie wel verstuikt. Bij zo’n verzwikking of verrekking is je gewricht verder gebogen dan de bedoeling was. In de meeste gevallen adviseer ik rust. Houdt de pijn langer dan een paar dagen aan? Dan adviseer ik om hulp te zoeken voordat je klachten erger worden.

Gescheurde kruisband

Een gescheurde kruisband komt regelmatig voor bij wintersporters en voetballers. Door een heftige val of draai kan je voorste of achterste kruisband (een bandje in het midden van je knie) volledig doorscheuren. Een operatie is niet altijd nodig, soms kom je met fysiotherapie al ver. Op mijn fysiopraktijk in Culemborg kan ik je helpen de spieren rondom je knie zo soepel en sterk mogelijk te maken en je pijn te verzachten.

Met een fysiobehandeling op maat werk je stap voor stap aan sterkere spieren

Kniebandproblemen

Ook de banden aan de zijkant van je knie kunnen beschadigd raken. Vaak krijg je dan last van een hypermobiele knie, oftewel: je kniegewricht is te beweeglijk door gebrek aan stabiliteit. Met een fysiobehandeling op maat kun je er stap voor stap aan werken om je spieren te versterken en je mobiliteit te bevorderen.

Peesontsteking

Sporters kloppen geregeld bij me aan met een peesontsteking. Vaak is sporten zonder goede warming up daarvan de oorzaak. Een bekende peesontsteking is de ‘jumpers knee’, die meestal ontstaat bij springsporten als basketbal en korfbal. Je herkent de klacht aan een opkomende pijn onder je knieschijf. Door de druk van je knieschijf te halen met fysio, kun je het herstelproces verkorten.

Tractus Iliotibialis frictie syndroom

Door verhoogde spierspanning in je bil en bovenbeen, kun je te veel druk opbouwen op de buitenkant van je knie. Die druk zorgt voor irritatie, vaak gevolgd door een ontsteking. Met verschillende behandelmethoden kan ik die verhoogde spierspanning verminderen en zo je knieklachten verminderen.

Meniscusproblemen

Je meniscus (een kraakbeenlaagje die sturing geeft aan je kniebeweging) kan veel hebben. Maar bij een heftig ongeluk of een harde val kan het schijfje beschadigd raken. In sommige gevallen raakt je meniscus geblokkeerd, dan zit je knie letterlijk op slot en kun je hem niet meer bewegen. Een nadeel bij meniscusproblemen: kraakbeen groeit erg langzaam terug, volledig herstel is dus niet altijd mogelijk. Gelukkig kun je zo’n meniscusblokkade en andere meniscusproblemen wel aanpakken met fysiotherapie.

Ik kan je helpen om knieklachten als gevolg van reuma en artrose te verminderen

Slijmbeursontsteking

Net als in je elleboog, zit er een soort zakje aan de onderkant van je knie. Door herhaaldelijke irritatie kan deze ontstoken raken. Bij een slijmbeursontsteking raad ik aan om de druk op je knie te verminderen en voldoende rust te nemen.

Artrose

Met de jaren verandert de krachtverdeling van je lichaam. De stand van je gewrichten verandert, met gewrichtsslijtage als gevolg. Met fysio kan ik je helpen om knieklachten als gevolg van artrose te verminderen.

Reuma

Ook reuma – de beruchte aandoening die gepaard gaat met gewrichtsontstekingen – kan knieklachten veroorzaken. Bij Fysiotherapie De Zwaluw kan ik je kniepijn beperken door je spieren los en soepel te houden.

Knieschijfproblemen

Irritatie- en pijnklachten onder de knieschijf komen vooral voor bij vrouwen van 20 tot 50 jaar. Vaak door een spierzwakte in je bovenbeenspieren. Doordat je knieën te ver naar binnen draaien, ontstaat wrijving op de achterkant van je knieschijf. Als je last hebt van het zogenaamde Patellofemoraal pijnsyndroom is het dus van belang om de achterliggende oorzaak op te sporen, voordat je aan therapie begint. Bij Fysio de Zwaluw neem ik dan ook alle tijd voor een juiste diagnose.

Fysiotherapie kan een grote rol spelen bij de nazorg van medische behandelingen

Nazorg bij medische ingrepen

Met sommige knieklachten kan alleen een arts je helpen. Botbreuken bijvoorbeeld. Toch kan fysiotherapie een grote rol spelen bij de nazorg van een medische behandeling. Zo kan een kijkoperatie in je knie je met een instabiel gevoel achterlaten. Met fysiotherapie kun je die stabiliteit weer verbeteren. Heb je een nieuwe knie? Ook dan kan ik je in Culemborg met fysio ondersteunen bij de revalidatie na je operatie.

Uitstralende pijn

Het klinkt misschien gek, maar de bron van je knieklachten ligt niet altijd bij je knie. Entrapment, ofwel een beknelde zenuw, kan leiden tot kniepijn. Een verkeerde zithouding kan bijvoorbeeld zo’n beknelling in je rug veroorzaken. Ook triggerpoints (spierknopen), kunnen zorgen voor uitstralende pijn naar je knie. Waar zo’n referred pain vandaan komt, ontdek ik door de tijd te nemen voor een juiste diagnose. Pas daarna kan ik de beste behandeling bepalen.

Verlicht je knieklachten met fysiotherapie

Met verschillende behandelmethodes kan ik helpen jouw knieklachten te verlichten. Denk daarbij aan triggerpoint– of klassieke massages, oefeningen, mobilisatie, manipulatie, IASTM en dry needling.

Benieuwd wat ik voor jou kan betekenen? Bel me op 06 406 111 50 of stuur een e-mail naar info@fysiodezwaluw.nl. Dan kijken we welke persoonlijke behandeling bij jouw knieklachten past.