Triggerpoints

 Categorie Overig

Heb je wel eens gehoord van Triggerpoints? Misschien ken je wel van die pijnlijke plekjes op je schouder of rug? Triggerpoints worden ook wel spierknopen genoemd. Het zijn zeer lokale verkrampingen in spieren waardoor een gebrek aan doorbloeding en zuurstof een overgevoelige plek ontstaat.

Van buitenaf zijn deze spierknopen voelbaar als pijnlijke harde bobbeltjes of strengetjes. Een actieve triggerpoint kan uitstraling geven. Bij druk op de triggerpoint geeft deze pijn herkenbare uitstraling. Op een andere plaats, of lokaal. Triggerpoints kunnen in alle spieren in het lichaam ontstaan, altijd op vaste plaatsen. Namelijk daar waar het zenuwstelsel informatie op de spier overbrengt.

Vaak is de oorzaak overbelasting, stress of een slechte houding. Maar ook een val of ongeluk, te weinig beweging of slechte voeding kunnen leiden tot het ontstaan van triggerpoints. De twee belangrijkste oorzaken die ik zie bij mensen in mijn fysiotherapiepraktijk in Culemborg zijn emoties en bindweefsel.

De twee belangrijkste oorzaken van Triggerpoints zijn: emoties en bindweefsel.

Emotie als oorzaak van Triggerpoints

Heel technisch gezien geeft emotie vanuit de hersenen het zenuwstelsel prikkelingen. Op het moment dat er al wat lichte irritatie van het zenuwstelsel is door stress of andere emoties zoals verdriet, woede of angst zal er een arousal optreden. Een arousal is een verhoogde prikkeling van het centrale zenuwstelsel. Door de arousal worden triggerpoints gestimuleerd. Deze geven een pijnprikkel terug aan de hersenen waardoor er meer emotie optreedt en weer extra puls geven aan de triggerpoints. Er ontstaat dus een kettingreactie.

De aanpak van deze triggerpoints is een juiste begeleiding op emotioneel vlak, oefeningen om stress te verminderen en pijnvermindering door de triggerpoints los te maken. Het is ook belangrijk dat je handvaten krijgt om te zorgen dat de terugkeer van emoties niet de overhand nemen. In de meest extreme gevallen leiden stress en emotie tot een burn-out of overspanning. Probeer dat te voorkomen door tijdig hulp te vragen van een specialist. Als je het lang laat lopen is de terugweg helaas ook lang.

Ook hier zie je dat beweging – dus doorbloeding – heel belangrijk is voor zowel vochttoevoer als stimulans van voedingsstoffen voor spieren en bindweefsel.

Bindweefsel als oorzaak van Triggerpoints

Bindweefsel (fascia) is het energieverdelingsmechaniek van het lichaam als je intensief beweegt. Bindweefsel is vergelijkbaar met een elastiek. Als je er spanning op brengt zal het terugkomen. De energie die je erin stopt komt als het ware terug. Op het moment dat je het lichaam niet goed verzorgd – bijvoorbeeld door ongezond eten, weinig beweging, stress, veel zitten, staan of liggen, bepaalde ziektes etc. – kan het bindweefsel niet goed zijn krachten verdelen. Uiteindelijk ontstaan er littekens of verhardingen. Dit zorgt voor vervelende pijnlijke plekken. De oorzaak is uitdroging en tekort aan voedingsstoffen. Hyalunaron is een stof die hier veel invloed op heeft. Hyalunaron is een glucosamineglicaan wat een suikerketen is die eigenlijk als glijmiddel fungeert. Dit zorgt ervoor dat het lichaam makkelijk beweegt.

De behandeling van bindweefsel bestaat uit het herstructureren van het bindweefsel, door bindweefsel massage, rekoefeningen waarbij zachte rek word gestimuleerd, advies in leefstijl en beweging. Ook hier zie je dat beweging – dus doorbloeding –  weer heel belangrijk is voor zowel vochttoevoer als stimulans van voedingsstoffen van spieren en bindweefsel.

Wil je meer weten? Wil je weten of ik je kan helpen met jouw Triggerpoints? Bel me op 06-406 111 50.

Laatste nieuws

Reacties

4 + 15 =

ongecontracteerde-fysiotherapie