5 vragen aan afgestudeerd osteopaat Ferdinand Vermeulen

 Categorie Overig

Ferdinand Vermeulen studeerde in oktober 2023 af als osteopaat aan de International Academy of Osteopathy (IAO). Met nieuwe osteopathische behandelingen helpt hij cliënten nu nog beter, sneller en effectiever van hun klachten af. Vijf vragen over zijn carrièrestap naar fysiotherapeut én osteopaat.

ferdinand_vermeulen_osteopathiediplomaWat inspireerde je om osteopathie te studeren?

“Mijn collega van Triggerpointtherapie Nederland gebruikt al jaren osteopathische behandelingen. Ik vond het in eerste instantie vrij alternatief klinken, maar hoe meer hij erover vertelde hoe geïnteresseerder ik raakte. Toen ik ging kijken bij de IAO ontdekte ik dat osteopathie wel degelijk een goed onderbouwde werkwijze is die echt wat kan toevoegen voor mijn cliënten.”

Welk effect heeft de combinatie van fysiotherapie en osteopathie op jouw zorg?

“Fysiotherapie en osteopathie zijn in beginsel heel verschillend, maar vullen elkaar mooi aan. Het is bij mij geen of-of maar en-en. Naast fysiotherapie – met focus op het bewegingsapparaat – zet ik mijn osteopathische bril op om nog verder te zoeken naar de bron van klachten. Bij de diagnose en behandeling besteed ik onder meer aandacht aan de mobiliteit van organen, gewrichten en pezen.”

Noem eens zo’n succesvolle behandeling?

“Ik had iemand onder behandeling met specifieke obstipatie- en incontinentieklachten. Mijn cliënt kon niet meer voelen wanneer het tijd was om naar de wc te gaan. Na een osteopathische behandeling aan de darmen kwam de prikkel – en het signaal om het toilet op te zoeken – weer terug. Dat was een heel interessant geval, maar ook bij ‘reguliere’ klachten aan de schouder, heup of knie kan osteopathie helpen om net wat holistischer te behandelen. Cliënten met lage rugklachten kunnen bijvoorbeeld baat hebben bij behandelingen aan de buikorganen.”

Wat adviseer je mensen die een osteopathiebehandeling overwegen?

“Als je rondloopt met langdurige of onverklaarbare klachten, zou ik osteopathie zeker een kans geven. Het kan nooit kwaad om een stapje verder te kijken, toch? En als je vragen hebt over de wetenschappelijke onderbouwing van mijn methodes, dan beantwoord ik die graag. Als nuchter persoon gebruik ik alleen behandelingen die bewezen effectief zijn. Vage of zweverige behandelingen zal je in mijn praktijk niet aantreffen.”

Staan er nog meer (bij)scholingen op je planning?

“Naast mijn opleiding osteopathie deed ik dit jaar ook de laatste inzichten op over lage rugklachten. En ik sloot het jaar af met een cursus ‘slaap en herstel’, waarover je op mijn praktijk in Culemborg een gratis flyer met tips voor een betere nachtrust kunt meenemen. In 2024 staat er weer een bijscholing op het programma, gericht op manuele- en mobilisatietechnieken volgens de pijnvrije Mulliganmethode. Alles om voorop te blijven qua cliëntenzorg!”

Benieuwd of osteopathie kan helpen bij jouw klachten? Kijk hier voor meer informatie. Je mag me ook altijd bellen op 06 406 111 50 of mailen naar info@fysiodezwaluw.nl.

Laatste nieuws

Reacties

6 + tien =

zwaluw_osteopathie_onverklaarbare_klachtenslaap_herstel_fysiotherapie_de_zwaluw