Stressklachten

Raad eens wat één van de meest voorkomende oorzaken is van lichamelijk ongemak. Een val of ongeluk? Een verkeerde beweging? Fout. Het antwoord is stress.

Soorten stress

Stress is een reactie die je lichaam voorbereidt op een volgende prikkel. Het is een instinctieve reactie die allerlei chemische processen in je hersenen en andere organen in gang zet om zo snel mogelijk in actie te komen. Goed te weten: stress is op zichzelf niet per se slecht.

1. Gezonde stress

Een gezonde dosis stress voor een examen of andere prestatie is niks om je druk over te maken. De stressreactie van je lichaam zorgt voor een piek in je concentratie waardoor je beter presteert dan wanneer je superrelaxed bent. Zo is een beetje stress bij autorijden ook niet verkeerd, je wordt er extra alert van. Bovendien wordt stress in een gezonde situatie opgevolgd door ontspanning. En dat voelt goed!

2. Chronische stress

Het gaat mis zodra je te lang in stressmodus blijft hangen. Je systeem komt in een hypergevoelige staat terecht waarbij alles harder aankomt en je niet meer herstelt. En omdat je lichaam geen kans heeft om zich te herstellen van een stressreactie, krijg je op termijn te maken met allerlei lichamelijke en psychische klachten.

Bij chronische stress ligt burn-out op de loer

We spreken van chronische stress wanneer het langer dan 3 maanden aanhoudt. Er zijn allerlei oorzaken, al heeft stress in onze maatschappij negen van de tien keer te maken met werklast of een gebrekkige werkprivébalans. Pak je het probleem niet op tijd aan, dan ligt burn-out op de loer.

Stresssymptomen

Overmatige stress kan zich onder andere uiten in:

  • Pijn of stijfheid in je nek, schouders, hoofd etc.
  • Slapeloosheid
  • Gewichtstoename
  • Lusteloosheid/somberheid
  • Angsten
  • Geheugenproblemen
  • Hartkloppingen
  • Ongezonde levensstijl/verslavingsproblemen
  • Andere in eerste instantie onverklaarbare klachten zoals tintelingen en krampen

Osteopathie bij stressklachten

Stress pak je bij de bron aan door uit te vogelen waarom je stress ervaart en je leven daarop aan te passen. Zo nodig kan je huisarts of psycholoog daarbij helpen.

Als osteopaat kan ik je vooral helpen om je doorbloeding weer op gang te krijgen en je zenuwstelstel tot rust te brengen. Ook het verbeteren van de mobiliteit in je bijnieren kan een positieve invloed hebben op je stresshormoonhuishouding.

Osteopathie kan helpen je doorbloeding op gang te krijgen en je zenuwstel tot rust te brengen

Bij de behandeling kijk ik altijd naar de optelsom van wat jouw lichaam nodig heeft. Met listeningtechnieken kan ik heel ‘verfijnd voelen’ waar jouw klachten vandaan komen. Andere osteopatische behandelingen zijn onder meer hold & release, (viscerale) mobilisaties en manipulaties.

Benieuwd wat osteopathie kan betekenen voor jouw stressklachten? Bel me op 06 406 111 50 of stuur een e-mail naar info@fysiodezwaluw.nl voor een behandelplan op maat.

stressklachten