Dry needling

Heb je last van ‘vastzittende spieren’? Dan kan dry needling de fysiotherapiebehandeling zijn die jij nodig hebt. Deze vrij nieuwe behandeling heeft al massa’s mensen bij triggerpointklachten geholpen.

dry-needling-fysiotherapie-de-zwaluw

Wat is dry needling?

Dry needling is een behandelmethode waarbij met een speciale techniek een steriele naald in de verdikking van een spier wordt geprikt, zodat deze snel en langdurig ontspant. Dry needling lijkt op het oog misschien op acupunctuur, maar het is een compleet verschillende behandelmethode. Acupunctuur werkt op basis van energiestromen en bepaalt met rituelen welke energiebanen geblokkeerd zijn of te hard werken. Deze methode is wetenschappelijk lastig te onderbouwen. Dry needling gaat daarentegen uit van wetenschappelijk bewezen triggerpoints die pijnklachten vaak ergens anders projecteren. Bijvoorbeeld hoofdpijn als je in je nek of schouder knijpt.

Ontstaan dry needling en triggerpointtherapie

Dry needling is een relatief nieuwe behandelmethode binnen de fysiotherapie. Het is overgevlogen uit Canada, waar het per ongeluk werd ontwikkeld door Dr. Janet Travell en Dr. David Simons. Toen ze oorlogsveteranen injecteerden, merkten ze dat er twitches (ongecontroleerde samentrekkingen) en ontspanning van de spieren plaatsvonden die klachten op andere plaatsen verminderden (referred pain). Deze plekken zijn ze handmatig op gaan zoeken. Hier vonden ze verhardingen van de spier die bij druk een pijnsensatie gaf op een andere plaats in het lichaam. Deze verharding in de spier (point) zette aan (trigger) tot een verergering van klachten op een andere plaats. Na testen met placebo-injecties zijn ze uiteindelijk met droge naalden (dry needles) gaan werken, dit werkte net zo goed. Later zijn ze overgestapt op acupunctuurnaalden omdat deze veel dunner zijn. Zo is zowel dry needling als triggerpointtherapie ontstaan.

De voordelen van fysiotherapie met dry needling wegen meestal op tegen de nadelen

Voordelen dry needling

 • Snelle ontspanning in de spieren;
 • Minder kans op blauwe plekken t.o.v. triggerpointmassage;
 • Snelle klachtenvermindering;
 • Snelle mobiliteitsverbetering.

Nadelen dry needling

 • Meestal spierpijn;
 • Soms blauwe plekken;
 • Zwaar en vermoeid gevoel in de spieren.

Dry needling, iets voor jou?

In sommige gevallen is een fysiobehandeling met dry needling geen optie, bijvoorbeeld als je een open wond, infectie of koorts hebt. En wanneer je bloedverdunners gebruikt, zwanger bent of een aandoening hebt als suikerziekte of epilepsie, is dry needling afgeraden. In zo’n geval kijken we welke andere behandeling op maat jou wel bij je klachten kan helpen.

Denk je dat dry needling iets voor jou is? Neem gerust contact met me op. Ik denk graag met je mee of dit inderdaad een passende behandeling is. Bel me op 06 406 111 50 of mail naar info@fysiodezwaluw.nl.

 • Ferdinand heeft mij snel van mijn rugklachten afgeholpen. Mijn rug is al langere tijd een zwakke plek. Eens in de zoveel tijd schiet het erin, maar de laatste keer kreeg ik een vreemde uitstraling van mijn bil naar mijn been en daarna zelfs helemaal tot in mijn kleine teen. Ik waardeer Ferdinands holistische aanpak. Hij wist uit te leggen hoe een en ander met elkaar verbonden is en gaf me naast oefeningen ook tips voor voeding en ademhaling. Na 5 behandelingen was ik van mijn klachten af.

  Martin
 • Ik kwam bij Ferdinand terecht met een hardnekkige schouderblessure, deze is op vakkundige wijze verholpen. Tijdens de behandeling is er ook ruimte voor een interessant gesprek. Tussendoor kreeg ik nog te maken met een pijnlijke knie, dit werd ter plekke aangepakt met dry needling wat zo efficiënt bleek te zijn dat 1 behandeling genoeg was. Ook fijn dat alles duidelijk uitgelegd wordt. Ferdinand, bedankt!

  Corine
 • Tijdens mijn zwangerschap had ik rugklachten ontwikkeld die helaas maanden na mijn bevalling nog niet verdwenen waren. Na één behandeling bij Ferdinand was mijn rugpijn gelijk al een stuk minder! En na een paar sessies ben ik zo goed als pijnvrij. Wat ik erg goed vind aan de behandelmethode van Ferdinand, is dat hij eerst goed onderzoek verricht naar de pijnklacht, gericht behandelt en je niet alleen maar naar huis stuurt met wat oefeningen. Doordat hij breed gespecialiseerd is, kan hij verschillende technieken toepassen die de klacht doet minderen. Bij mij was de combinatie van manipulatie, dry needling en massage de uitkomst om mijn rugpijn te laten verdwijnen. Ik zou Ferdinand zeker aanraden.

  Laura
 • Ruim een half jaar lang heb ik met onverklaarbare enkelklachten (beide enkels) gelopen. Ik heb geen blessure of ongeluk gehad, ben een vrouw die actief in het leven staat, sportief is, geen overgewicht heeft. Met mijn klacht werd ik helaas door arts en enkelspecialist weggestuurd met de mededeling dat ze me niet konden helpen. Moe en misselijk van pijn heb ik mijzelf afgelopen maanden enigszins op de been gehouden, wel met enige hulp van een andere fysiotherapeute. Echter de enkelklachten bleven terugkomen en breidden zich zelfs uit naar onderbenen. Tja, wat dan. Natuurlijk zoeken naar iemand die mij wel kan helpen en die heb ik gevonden: Ferdinand. Hij luistert goed naar je klachten, hij kijkt en zoekt en weet de juiste pijnlijke plek op professionele wijze te behandelen met triggerpoint therapie en dry needling. Het is even doorbijten, maar deze scherpe methode heeft in korte tijd zeer positief effect! Al na 3 behandelingen merkte ik verschil, minder pijn. Inmiddels heb ik 5 behandelingen gehad, ben ruim één maand verder en ik heb praktisch geen pijn meer, heb mijn energie terug en voel me gewoon weer mezelf. Dikke pluim voor dit snelle resultaat.

  Carla