Dry needling

Heb je last van ‘vastzittende spieren’? Dan kan dry needling de fysiotherapiebehandeling zijn die jij nodig hebt. Deze vrij nieuwe behandeling heeft al massa’s mensen bij triggerpointklachten geholpen.

dry-needling-fysiotherapie-de-zwaluw

Wat is dry needling?

Dry needling is een behandelmethode waarbij met een speciale techniek een steriele naald in de verdikking van een spier wordt geprikt, zodat deze snel en langdurig ontspant. Dry needling lijkt op het oog misschien op acupunctuur, maar het is een compleet verschillende behandelmethode. Acupunctuur werkt op basis van energiestromen en bepaalt met rituelen welke energiebanen geblokkeerd zijn of te hard werken. Deze methode is wetenschappelijk lastig te onderbouwen. Dry needling gaat daarentegen uit van wetenschappelijk bewezen triggerpoints die pijnklachten vaak ergens anders projecteren. Bijvoorbeeld hoofdpijn als je in je nek of schouder knijpt.

Ontstaan dry needling en triggerpointtherapie

Dry needling is een relatief nieuwe behandelmethode binnen de fysiotherapie. Het is overgevlogen uit Canada, waar het per ongeluk werd ontwikkeld door Dr. Janet Travell en Dr. David Simons. Toen ze oorlogsveteranen injecteerden, merkten ze dat er twitches (ongecontroleerde samentrekkingen) en ontspanning van de spieren plaatsvonden die klachten op andere plaatsen verminderden (referred pain). Deze plekken zijn ze handmatig op gaan zoeken. Hier vonden ze verhardingen van de spier die bij druk een pijnsensatie gaf op een andere plaats in het lichaam. Deze verharding in de spier (point) zette aan (trigger) tot een verergering van klachten op een andere plaats. Na testen met placebo-injecties zijn ze uiteindelijk met droge naalden (dry needles) gaan werken, dit werkte net zo goed. Later zijn ze overgestapt op acupunctuurnaalden omdat deze veel dunner zijn. Zo is zowel dry needling als triggerpointtherapie ontstaan.

“De voordelen van fysiotherapie met dry needling wegen meestal op tegen de nadelen”

Voordelen dry needling

  • Snelle ontspanning in de spieren;
  • Minder kans op blauwe plekken t.o.v. triggerpointmassage;
  • Snelle klachtenvermindering;
  • Snelle mobiliteitsverbetering.

Nadelen dry needling

  • Meestal spierpijn;
  • Soms blauwe plekken;
  • Zwaar en vermoeid gevoel in de spieren.

Dry needling, iets voor jou?

In sommige gevallen is een fysiobehandeling met dry needling geen optie, bijvoorbeeld als je een open wond, infectie of koorts hebt. En wanneer je bloedverdunners gebruikt, zwanger bent of een aandoening hebt als suikerziekte of epilepsie, is dry needling afgeraden. In zo’n geval kijken we welke andere behandeling op maat jou wel bij je klachten kan helpen.

Denk je dat dry needling iets voor jou is? Neem gerust contact met me op. Ik denk graag met je mee of dit inderdaad een passende behandeling is. Bel me op 06 406 111 50 of mail naar info@fysiodezwaluw.nl.