Veilig tillen voor dummies

 Categorie Overig

Na een onhandige til kun je achterblijven met zere armen of schouders, maar veruit het grootste risico is rugpijn. Meestal kom je er met een beetje rust goed vanaf, al kan verkeerd tillen leiden tot ernstige rugklachten zoals hernia en lumbago.

Hoe vaak je tilt is natuurlijk afhankelijk van je carrièrekeuze en levensstijl. En hoe zwaar je kan tillen ligt vooral aan je lichaamsbouw. Een gemiddeld persoon kan tot 20 kilo veilig tillen, mits op de goede manier. De bodybuilder op tv die 450 kilo kan deadliften heeft daar jaren voor getraind: doe dat thuis niet na!

De gemiddelde mens kan veilig 20 kilo tillen, mits op de goede manier

Wist je dat de meeste ongelukken niet gebeuren door te zwaar tillen, maar door verkeerd tillen? Zo eindigt een gehaaste boodschap nog te vaak met een paar dagen platliggen op de bank. Hieronder lees je hoe je dat voorkomt.

Veilig tillen: zo doe je dat

1. Wijsneus heeft gelijk: door je knieën
Iedereen is er weleens op aangesproken: “Til vanuit je benen, niet vanuit je rug!” Ik zal je vertellen, de wijsneus die dat roept heeft wel gelijk. Als je door je knieën gaat, sla je twee vliegen in één klap. Je hoeft je rug niet te buigen, waardoor je rugwervels overbelast raken én je gebruikt de grote spieren in je benen om een deel van het gewicht te dragen. Meer power en minder pijn.

2. Je hebt er twee, gebruik ze ook
Je raadt het al, ik heb het over je handen. Veel rugklachten ontstaan door ongelijke belasting. De krachten worden onevenredig verdeeld over je lichaam met (rug)pijn als gevolg.

3. Aanspannen die buik
Tillen doe je toch niet met je buik, denk je misschien. Toch is dat wel het geval. Je buikspieren zijn via een bindweefselplaat verbonden aan je rug. Door deze goed aan te spannen, ondersteun je je rug en neemt de kans op klachten af. Aanspannen dus, die buikspieren!

4. Til met beleid
Even snel in het donker om de hoek van de balkondeur met één hand een kratje bier naar binnen slingeren? Daar krijg je morgen spijt van. Door in een gekke houding te tillen, belast je delen van je rug die niet gemaakt zijn om zo’n last te dragen. Veilig tillen doe je met een rechte rug op een gecontroleerd tempo.

5. Wees geen super(wo)man
Misschien wel de belangrijkste tip uit dit rijtje: wees niet overmoedig. Als je iets wil optillen dat te zwaar of onhandig gevormd is, kijk dan eerst naar alternatieven. Kun je het misschien verschuiven, rollen of kan iemand je helpen? Niemand zit te wachten op een superman met rugpijn.

Toch rugpijn door tillen? Tijd voor fysiotherapie!

Fysiotherapie bij tilklachten

Deze blog te laat gelezen en toch verkeerd getild? Op mijn praktijk in Culemborg kan ik je helpen met een behandelingen op maat. Met triggerpoint– of klassieke massage, oefeningen, mobilisatie, manipulatie, IASTM of dry needling pakken we jouw rugklachten aan. Je mag me altijd bellen op 06 406 111 50 of mailen naar info@fysiodezwaluw.nl.

Laatste nieuws

Reacties

vier × twee =

fysio_de_zwaluw_depressiemetabool_syndroom_fysio_de_zwaluw