Eindelijk klachtenvrij door osteopathie

 Categorie Overig

Onderschat de ‘alternatieve geneeswijze’ osteopathie niet

Naast mijn werk als fysiotherapeut studeer ik osteopathie. De opleiding biedt een mooie aanvulling op de kennis en kunde die ik al heb. En nee, osteopathie is niet zomaar ‘bijscholing’ voor fysiotherapeuten. Het is echt een opleiding en geneeswijze an sich. Nu ik aan mijn masterperiode ben begonnen, wil ik jullie er graag meer over vertellen. In deze blog leg ik uit wat osteopathie is en waarom deze opleiding bijdraagt aan een nog effectievere behandeling van jouw chronische of ondefinieerbare klachten.

Wat is osteopathie?

Laten we eerst kijken naar de definitie van osteopathie. Anders dan bij fysiotherapie – waar je vooral kijkt naar het bewegingsapparaat – zoek je bij osteopathie verder naar de klachtenbron. Bij de diagnose en behandeling besteed je ook aandacht aan de mobiliteit van organen, gewrichten, pezen en nog veel meer delen van het lichaam. Met handgrepen invloed uitoefenen op de doorbloeding of het zenuwstelsel, kan bij bepaalde klachten bijvoorbeeld veel effectiever zijn dan een reeks fysio-oefeningen.

‘Eigenlijk leert de opleiding osteopathie me gewoon heel verfijnd voelen’

Osteopathie: alternatief of bewezen?

Als we kijken naar de status van osteopathie in Nederland, dan valt er nog een hoop te winnen. Waar osteopathie in Duitsland, Frankrijk en de VS hoog staat aangeschreven, wordt het hier nog gezien als alternatieve geneeskunde. Je hoeft dus ook geen diploma osteopathie te hebben om jezelf osteopaat te noemen. Mede door deze status is er in Nederland een grof tekort aan osteopaten, terwijl er fysiotherapeuten genoeg zijn.

Dat het nut van osteopathie ‘vaag en onbewezen’ is, klopt volgens mij helemaal niet. In tegendeel! Alles wat ik tot nu toe over osteopathie heb geleerd, is gewoon wetenschappelijk onderbouwd. Sommige methoden lijken op het eerste gezicht misschien een beetje vaag, zoals listenings. Maar ook daar zit gewoon logica achter. Tijdens zo’n listening leg ik mijn hand op een bepaalde spier of een lichaamsdeel en luister ik naar wat mijn hand doet. Klinkt misschien zweverig, maar eigenlijk is het niets anders dan heel verfijnd voelen. Mijn hand wordt als het ware naar de verkleving toegetrokken, waardoor ik de richting van het letsel kan bepalen.

Onverklaarbare klachten oplossen met osteopathie

Met mijn nieuwe kennis over osteopathie wil ik vooral nog meer mensen helpen met langdurige klachten waarvan de ware oorzaak nog niet is gevonden. Ik leer nog beter te voelen en – heel belangrijk – ik leer het lichaam nog beter als een geheel te zien en te behandelen. Zo ontdek ik verbanden die reguliere fysiotherapeuten niet zien.

Klachten worden eindelijk behandelbaar door te kijken naar verbanden die nog niet waren onderzocht

Een voorbeeld. Je hart wordt bezenuwd vanuit je rug en nek en het hart heeft op zijn beurt weer invloed op je bloedvaten. Als je problemen hebt met je hart, dan geeft je lichaam signalen af, zoals pijn op de borst, schouder of kaak. Maar als jij die klachten ervaart, wil dat nog niet zeggen dat er iets mis is met je hart. Door goed naar je lichaam te luisteren en verbanden te zien, kan ik bijvoorbeeld ontdekken dat een blokkade in je nek de klachten veroorzaakt. Dit soort nieuwe inzichten kunnen voor jou het verschil maken tussen jaren doorlopen met pijn of je eindelijk weer beter voelen.

Benieuwd of jouw klachten te behandelen zijn door net iets verder te kijken dan een reguliere fysiotherapeut? Je bent altijd welkom op mijn praktijk in Culemborg en kunt me bellen op 06 406 111 50 of mailen via info@fysiodezwaluw.nl.

Laatste nieuws

Reacties

een × vier =

triggerpoint_therapieklachten_voor_zijn_fysiotherapie