Wandel je fit: 5 vragen aan de fysio

 Categorie Overig

Als fysiotherapeut adviseer ik mijn cliënten regelmatig om meer te bewegen. Wandelen is een laagdrempelige maar effectieve manier om fit te blijven. Een paar ommetjes per week hebben al positieve effecten op je botten, spieren en gewrichten. En dan hebben we het nog niet eens over de voordelen voor je hart en bloedvaten en de invloed van buiten zijn op je mentale gezondheid.

Wandelen kan het hele jaar door, maar nu het zonnetje schijnt lonkt de Culemborgse natuur meer dan ooit. In deze blog geef ik antwoord op een paar veelgestelde vragen over wandelen.

1. Hoe ver moet je wandelen om fit te blijven?

Het is maar net wat je doel is. Als je op leeftijd bent en je spieren en gewrichten soepel wilt houden, dan is elk kwartiertje dat je buiten loopt mooi meegenomen. Wil je serieus werken aan je conditie of afvallen (zie vraag 2), dan adviseer ik minimaal twee à drie wandelingen per week van minstens een uur. Let wel op dat je je tempo en afstand rustig opbouwt, ieder lichaam heeft tijd nodig om zich aan te passen.

2. Hoeveel calorieën verbrand je met wandelen?

Zodra je meer beweegt, verbrand je meer calorieën dan wanneer je stilzit. Dat geldt dus ook voor wandelen. Hoeveel precies, dat hangt af van je lichaamsbouw, gewicht en hoe hard je doorstapt. 200 tot 300 calorieën verbranden is haalbaar met een uurtje matig-intensief wandelen. Let wel op, als je wandelt om af te vallen: met een koek of energiereep heb je die calorieën er zo weer aan.

3. Hoe voorkom je blessures bij het wandelen?

Wandelen is een van de veiligste sporten die er is. Door je langere tijd gematigd in te spannen profiteert je lichaam van de voordelen van lichaamsbeweging, zonder de risico’s die zware sporten met zich meebrengen. Toch moet je oppassen, met name bij langere wandeltochten. Met de verkeerde schoenen (zie vraag 4) kun je last van je heupen en rug krijgen. Ook je houding speelt mee. Door tijdens het wandelen ver vooruit te kijken in plaats van omlaag, ga je haast automatisch in de juiste houding lopen. Handen uit de zakken, lekker zwiepen en gaan met die banaan.

wandelen_fysiotherapie_de_zwaluw2

4. Welke schoenen moet je aan bij het wandelen?

Iedereen heeft andere voeten. Soms zelfs met verschillen tussen links en rechts. De perfecte wandelschoenen zijn dus voor iedereen anders. Daarnaast zijn er verschillende categorieën wandelschoenen voor allerlei terreinen. De ANWB legt ze hier haarfijn uit. Er zijn specialisten die je kunnen helpen jouw perfecte schoen te vinden of indien nodig zooltjes op maat aan te meten.

5. Hoe voorkom je blaren?

Met de juiste wandelschoenen en sokken kom je al een heel eind. Voor de rest is het vooral een kwestie van trainen. Als je regelmatig wandelt, zul je merken dat je meer eelt krijgt op de drukpunten van je schoen. Dat is waarom je getrainde vierdaagselopers niet snel bij de EHBO-post zal zien. Toch een blaartje? Blarenpleister erop en door. Je kunt het!

Fysiotherapie voor de wandelaar

Wil je aan de wandel, maar heb je klachten die je beperken in je beweging? Vaak is er wat aan te doen. Op mijn praktijk in Culemborg kan ik je helpen met fysiotherapie op maat, ook als je al langer met klachten rondloopt. Je kunt me bereiken via 06 406 111 50 of info@fysiodezwaluw.nl.

Laatste nieuws

Reacties

9 + vier =

fysiotherapie_de_zwaluw_hernialage_rugpijn_fysiotherapie_de_zwaluw