Overbelasting: blessureoorzaak nummer één
Overbelasting is één van de meest voorkomende oorzaken voor klachten die ik op mijn fysiotherapiepraktijk tegenkom. Dat geldt voor rug- en schouderklachten, maar denk ook aan knieblessures en zelfs handpijn. Overbelasting betekent simpel gezegd dat bepaalde spieren, gewrichten, pezen of ander weefsel zwaarder worden belast dan ze aankunnen, met pijn of verminderde mobiliteit als gevolg.
Soorten overbelasting
Met name bij (sport)blessures is er vrijwel altijd sprake van overbelasting. De maximale belastbaarheid is voor iedereen anders. Je leeftijd, gewicht en lichaamsbouw spelen mee, maar ook zaken als stress en voeding.
Acute overbelasting
We spreken van acute, oftewel plotselinge overbelasting wanneer je ineens je piekbelasting overschrijdt. Door je enkel gaan is een bekend gevolg van overbelasting, of een bal vangen die net wat harder aankomt dat je verwacht had. Allemaal gevallen van acute overbelasting.
Vergis je niet: overbelasting treedt ook op achter je bureau
Langdurige overbelasting
Klachten door langdurige overbelasting ontstaan geleidelijk en zien we niet altijd op tijd aankomen. Te hard van stapel lopen en je sportroutine te snel op bouwen is een bekende oorzaak. Of stug blijven hardlopen op verkeerde schoenen. Zorg altijd dat je sportuitrusting in orde is! En vergis je niet, langdurige overbelasting kan ook ontstaan achter je bureau. RSI-klachten hebben net zo goed te maken met overbelasting, maar dan op ‘microniveau’. Te weinig rustmomentjes voor je pols en vingers kunnen leiden tot pijnlijke klachten.
Let ook op onderbelasting
Is er ook zoiets als onderbelasting? Ja zeker. Sterker nog, onderbelasting is een groot probleem in onze maatschappij, waarin we té veel tijd zittend en inactief doorbrengen. Bij langdurige onderbelasting wordt je weefsel niet meer gestimuleerd en neemt je belastbaarheid af. Spiermassa neemt af, maar ook botten kunnen minder sterk worden. Met de leeftijd treedt deze afname van belastbaarheid sneller op. Daarom is het ook zo belangrijk dat je naarmate je ouder wordt, blijft bewegen. Mocht er dan iets gebeuren, zoals een val, dan heeft je lichaam de kracht om de klap beter op te vangen.
Overbelasting voorkomen? Let dan ook op onderbelasting
Fysiotherapie bij overbelasting
De behandeling met fysiotherapie is natuurlijk afhankelijk van jouw klachten. Vaak is rust eerst belangrijk om je lichaam na overbelasting wat hersteltijd te geven. Vervolgens is het van belang om de achterliggende oorzaak te vinden. Waarom ben je overbelast geraakt en wat kun je eraan doen om te voorkomen dat het weer gebeurt? Als andere lichamelijke klachten meespelen, dan pak ik die bij de bron aan. Hiervoor heb ik een gereedschapskist met gerichte behandelmethodes, waaronder triggerpoint– of klassieke massages, oefeningen, mobilisatie, manipulatie, IASTM en dry needling.
Klaar om jouw klachten aan te pakken? Je mag me altijd bellen op 06 406 111 50 of mailen via info@fysiodezwaluw.nl. Dan kijken samen wat fysiotherapie voor jou kan betekenen.