Metabool syndroom
Metabool syndroom is een chronisch stofwisselingsprobleem dat naar mijn mening nog te weinig onder de aandacht wordt gebracht. Met kenmerken als verstoringen in het bloedsuikergehalte, hoge bloeddruk, overgewicht, verhoogd cholesterol en bloedstollingstoornissen, kan metabool syndroom leiden tot ernstige problemen. Op lange termijn loop je het risico op hart- en vaatziekten, diabetes type 2 (met alle gevolgen van dien) en mogelijk zelfs kanker.
In beginsel komt metabool syndroom vooral voor bij mannen. Bij vrouwen wordt het risico vele malen groter zodra de overgangsleeftijd is bereikt. Veranderingen in de hormoonhuishouding spelen daarbij de hoofdrol.
Buikvet en een gebrek aan lichaamsbeweging zijn de grootste boosdoeners
Oorzaken metabool syndroom
90% van de metabool syndroompatiënten heeft te maken met insulineresistentie. Simpel gezegd, zorgt insuline ervoor dat glucose uit koolhydraten in je voeding kan worden omgezet in energie. Op het moment dat je insulineresistent bent, doet je insuline onvoldoende zijn werk en raakt het systeem uit balans. Diabetes kan zowel een gevolg als onderdeel van metabool syndroom zijn.
De allerbelangrijkste risicofactoren zijn abdominale obesitas (te veel buikvet) en een gebrek aan lichaamsbeweging. Anders dan je zou denken, is buikvet niet alleen opgeslagen vet, maar kun je het beschouwen als een soort orgaan waarbinnen van alles gebeurt. De hormonale processen binnen het te veel aan buikvet kunnen de insulineresistentie versterken waardoor een vicieuze cirkel ontstaat.
Andere risicofactoren zijn:
– Leeftijd (veroudering);
– Verstoorde hormoonbalans;
– Verstoord dag- en nachtritme;
– Roken;
– Genetische aanleg.
Het is nooit te laat om gezonder te gaan leven!
Metabool syndroom voorkomen
Belangrijk om te weten, is dat de verschillende risicofactoren niet alleen bij elkaar optellen, maar elkaar zelfs versterken. Met de verkeerde cocktail aan factoren kan je kans op een hartaanval met ruim 20 keer toenemen. Door de risico’s aan te pakken, neemt die kans weer af. In mijn e-book lees je handige tips om op een laagdrempelige manier fitter te worden. Heb je te maken met obesitas of lukt het je bijvoorbeeld niet om te stoppen met roken? Bel dan je huisarts voor hulp. Het is nooit te laat om gezonder te gaan leven!
Mobiliteit is een belangrijke voorwaarde om metabool syndroom tegen te gaan
Fysiotherapie brengt je in beweging
Goede gezondheid begint bij mobiliteit. Je kunt pas voldoende bewegen als je dat soepel en zonder pijn kunt doen. In Culemborg kan ik je helpen met een fysiobehandelingen op maat. Ik gebruik technieken zoals triggerpointmassage, oefeningen, mobilisatie, manipulatie, IASTM en dry needling. Je mag me altijd bellen op 06 406 111 50 of een e-mail sturen naar info@fysiodezwaluw.nl.