Hernia: herstel sneller met fysiotherapie

 In Overig

Het zal je maar gebeuren, na een onhandige til volgt een pijnscheut die letterlijk ‘door merg en been’ gaat. Op mijn fysiotherapiepraktijk in Culemborg zie ik regelmatig cliënten met herniaklachten. Hoe herken je een hernia en wat is eraan te doen?

Door overbelasting van je lichaam kan een lumbale hernia, oftewel een rughernia ontstaan. Ook in je nek kan deze klacht optreden, dan spreken we van een nekhernia. Jaarlijks krijgen meer dan 70.000 mensen ermee te maken, vooral mannen van middelbare leeftijd. De oorzaak ligt meestal bij overbelasting, maar kan versterkt worden door erfelijke factoren en slijtage.

Wat is een hernia?

Je rug en nek bestaan uit wervels. Daartussen zitten schijfjes, die we tussenwervelschijven noemen. Bij een hernia is zo’n tussenwervelschijf beschadigd, waardoor de omringende bindweefsellaag verplaatst of scheurt. De binnenkant van je rug of nek – met een geleiachtige textuur – kan dan gaan uitpuilen.

In het beste geval heb je nauwelijks tot geen klachten. Maar als je pech hebt, drukt het uitstulpsel tegen een zenuw aan. De klachten kunnen zo intens zijn dat herniapatiënten soms spreken van een hopeloos gevoel. Voorkomende herniaklachten zijn:

  • Onderrugpijn;
  • Duf gevoel in je been;
  • Krachtverlies;
  • Tintelingen;
  • Moeite met bewegen;
  • Plasproblemen.

Luister goed naar je lichaam

Blijf in beweging
Als je (vermoedelijk) een hernia hebt, is het natuurlijk aangeraden om professionele hulp te zoeken. Zelf kun je ook wat doen om bij te dragen aan je herstel. Door in beweging te blijven, houd je je lichaam in vorm en voorkom je ergere klachten. Zwemmen of wandelen is perfect, omdat je bij deze sporten niet te snel overbelast raakt. Luister wel goed naar je lichaam: bewegen mag nooit pijn doen.

Fysiotherapie bij hernia

fysiotherapie_de_zwaluw_hernia_In ernstige gevallen van hernia kan het uitstulpsel operatief verwijderd worden. Gelukkig is dat lang niet altijd nodig. Sterker nog, je lichaam is vaak in staat om zelf van hernia te genezen. Fysiotherapie kan hierbij helpen. Volgens mijn motto ‘Mobility first, strenght later’ pakken we het herstel doelgericht in twee stappen aan.

Hernia herstelfase 1: mobiliteit

Het natuurlijk herstel van een hernia duurt gebruikelijk ongeveer 6 weken. In die tijd is het vooral goed om te focussen op beweging. Hoe kunnen we ervoor zorgen dat je ondanks de pijn nog wel in beweging blijft? Door met fysiobehandelingen de spierspanning in je nek of rug te verlagen, kun je ook tijdens je hernia voorzichtig in beweging blijven.

Hernia herstelfase 2: kracht

Zodra de hernia is genezen, is het tijd om de kracht die je bent verloren opnieuw op te bouwen. Schrik niet, het kan wel een half jaar duren voor je weer op je oude krachtniveau zit. Juist daarom is het belangrijk om het proces te stimuleren met doelgerichte fysio-oefeningen.

Ook langdurige herniaklachten zijn te verminderen met fysiotherapie

Herniabehandeling op maat

Benieuwd naar de mogelijkheden? Op mijn praktijk in Culemborg kan ik je helpen met een behandelingen op maat, ook als je al (te) lang met herniaklachten rondloopt. Je mag me altijd bellen op 06 406 111 50 of mailen naar info@fysiodezwaluw.nl.

Recent Posts

Leave a Comment

3 × drie =

metabool_syndroom_fysio_de_zwaluwwandelen_fysiotherapie_de_zwaluw