Polsklachten
Ben je gevallen of heb je onverklaarbare polspijn? Je pols is een ingewikkeld gewricht waar veel botten en spieren samenkomen. Het gewricht verbindt je twee onderarmbotten aan je hand en heeft dagelijks veel te verduren. Elke keer dat je erop leunt, iets vastpakt, optilt, wegduwt en ga zo nog maar even door, belast je je polsen. Mijn advies: grijp op tijd in! Met fysio kun je de meeste klachten verlichten en voel je je snel weer beter. De meeste soorten polsklachten komen gelukkig weinig voor. Hieronder lees je over polsklachten die ik in Culemborg wél vaak tegenkom.
Soorten polsklachten
Carpaal tunnel syndroom
Beknelling van je zenuw in de carpale tunnel (een nauw zenuwkanaal dat door je pols loopt) kan tot polsklachten leiden. Door overbelasting – maar vaak ook zonder duidelijke reden – kun je last krijgen van gevoelloosheid en tintelingen in je hand en pols. Naast het vervelende gevoel, leidt carpaal tunnel syndroom tot afname van je polskracht. Loop er dus niet te lang mee rond!
Soms biedt alleen een operatie de uitkomst, maar vaak kom je met fysiotherapie al een heel eind. Door je middenhandsbeentjes los te maken en te zorgen dat je zenuw weer vrij komt te liggen, nemen de klachten meestal snel af.
Ik help jouw spieren volledig tot rust te komen
Repetitive Strain Injury (RSI)
RSI (een verzamelnaam voor klachten die ontstaan door herhaaldelijke overbelasting) ontstaat geleidelijk. Wacht daarom niet te lang en grijp in zodra je polsklachten ervaart! Doe je dat niet, dan kunnen je klachten blijvend worden. Een bekende RSI-klacht in je pols is de muisarm, die ontstaat wanneer je met een verkeerde houding (overmatig) gebruik maakt van je muis en toetsenbord. Pijn, een dof gevoel en pols- en armkrampen belemmeren je in je dagelijkse activiteit.
Vaak kun je RSI voorkomen met een gevarieerde werkhouding en voldoende lichaamsbeweging. Toch last van RSI? Afhankelijk van het stadium van jouw RSI-klachten kun je bij Fysiotherapie De Zwaluw terecht voor een fysiobehandeling op maat.
De Quervain
Heb je een pijnlijke zwelling in je pols? Een ontsteking van de peesschede van je duim kan de oorzaak zijn. Meestal is herhaaldelijke overbelasting daarvan de oorzaak. Bijvoorbeeld wanneer je je (klein)kind te vaak optilt, maar ook door ogenschijnlijk onschuldige handwerkhobby’s zoals breien.
Hoewel de ziekte vaak langdurig is, kun je je polsklachten bij de ziekte van De Quervain wel verlichten met fysio. Ik help jouw spieren volledig tot rust te komen, vaak eerst door een spalk op maat te dragen. Bij zeer ernstige klachten verwijs ik je door naar de huisarts voor ontstekingsremmers.
Je zal ervan opkijken welke factoren meespelen bij je klachten: van bindweefsel tot stress en emoties!
Triggerpoints
Soms vinden je polsklachten hun oorsprong in een ander lichaamsdeel. Triggerpoints, ofwel spierknopen, kunnen uitstralende pijn naar je pols veroorzaken. Bij zo’n referred pain is het belangrijk om de tijd te nemen voor een juiste diagnose. Pas dan weet je zeker dat je de klachten goed aanpakt. Op mijn fysiopraktijk in Culemborg behandel ik veel cliënten met triggerpoints. Je zal ervan opkijken welke factoren meespelen bij je klachten: van bindweefsel tot stress en emoties!
Nazorg bij botbreuken
Bij een gebroken pols verwijs ik je door naar een arts, want met fysio kun je een polsbreuk niet oplossen. Als fysiotherapeut kan ik je wél helpen bij de nazorg. Na herstel van je botbreuk, is de kans groot dat je nog last hebt van stijfheid. Het is belangrijk om je pols dan weer geleidelijk op kracht te brengen. Door je spieren en pezen los te maken, wordt je pols weer steeds soepeler.
Het is belangrijk om je pols na een breuk geleidelijk weer op kracht te brengen
Verlicht jouw polsklachten met fysiotherapie
Met een persoonlijk behandelplan help ik jou graag van je polsklachten af. Triggerpoint– of klassieke massages en oefeningen kunnen je klachten in veel gevallen verlichten. Andere methodes die ik gebruik zijn taping, mobilisatie, manipulatie, IASTM en dry needling.
Klaar om jouw polsklachten aan te pakken? Je bent altijd welkom bij mijn fysiopraktijk in Culemborg. Bel me op 06 406 111 50 of stuur een e-mail naar info@fysiodezwaluw.nl. Dan stellen we samen een persoonlijk behandelplan op!