Hielklachten
Klachten in het achterste deel van je voet zijn vaak pijnlijk en kunnen je bewegingsvrijheid beperken. Op botbreuken na, kun je met bijna alle hielklachten bij Fysiotherapie De Zwaluw in Culemborg terecht. Zelfs wanneer een ziekte of vergroeiing de klachten veroorzaakt, is het vaak mogelijk om jouw hielklachten te verminderen. Het zal je verbazen wat een behandeling op maat voor je kan betekenen!
Soorten hielklachten
Hielspoor
Door je voet te overbelasten kan een zogenaamd calciumdepot ontstaan aan de pees van je hiel. Dat kan tot een ontsteking leiden die soms zeer pijnlijk is. Draag daarom altijd schoenen die passen bij de vorm van jouw voet en gebruik zo nodig een hakverhoginkje. Met fysiotherapie kun je hielspoorklachten beperken, zelfs als je er genetische aanleg voor hebt. Bij behandeling tegen hielspoor kijk ik niet alleen naar je voet, maar zorg ik er ook voor dat alle zenuwen in je onderrug die in verbinding staan met je voet vrij zijn.
Hielplaatontsteking
De klachten bij een hielplaatontsteking zijn vergelijkbaar met hielspoor, maar hebben een andere oorzaak: overbelasting van je middenvoet. Dit komt bijvoorbeeld voor wanneer je lange tijd een steunzooltje gebruikt en dan ineens niet meer. Je middenvoet is dan niet meer sterk genoeg en rekt te ver door wanneer je erop staat. Je peesplaat – die van je tenen tot je hielbot loopt – raakt ontstoken, met pijn als gevolg. Andere oorzaken zijn overgewicht, overbelasting of zenuwinklemming in je rug. Om de klachten tegen te gaan, breng ik je doorbloeding zo goed mogelijk op gang met fysiotherapie. Je eigen lichaam pakt de problemen daarna beter aan.
Met fysiotherapie zorg ik dat jouw lichaam eigen klachten beter oplost
Achillespeesklachten: tendinose en tendinitis
Bij overbelasting kan je achillespees overprikkeld raken. Overgewicht is een bekende boosdoener, omdat je je achillespees dan continu overbelast. Zodra je achillespees geïrriteerd raakt (tendinose), kun je er maar beter op tijd bij zijn met fysiotherapie. Zet je de overbelasting toch voort, dan kan je achillespees ontstoken raken (tendinitis) en duurt herstel langer. Ook dan kun je gelukkig nog in Culemborg terecht voor een passende behandeling.
Slijmbeursontsteking
Net als in je elleboog, kan de slijmbeurs in je hiel ontsteken. Het vochtzakje tussen je hielbeen en achillespees ontsteekt door herhaaldelijke irritatie. Het zakje – dat in gezonde toestand nauwelijks opvalt – zuigt zich vol en raakt pijnlijk opgezwollen. Bij beginnende irritatie voorkom je een slijmbeursontsteking door voldoende rust te nemen. Belast je hiel nooit tot op het punt waarop het pijn doet! Toch een ontstoken slijmbeurs? Bij Fysiotherapie De Zwaluw help ik je graag om de klachten te verminderen.
Neem bij sporten ruim de tijd voor warming up en cooling down!
Haglund deformiteit
Bij een Haglund deformiteit zorgt verhoogde spiertrekkracht op je hak voor ‘onnodige botaanmaak’. Zo ontstaat een botuitsteeksel aan de aanhechting van je achillespees, waardoor lopen met schoenen hielpijn kan geven. Meestal zijn het groeiende pubers die met deze hielklacht te maken krijgen. Aan de vergroeiing zelf is niets te doen, maar je kunt de irritatie wel verlichten. Bijvoorbeeld door loszittende schoenen te dragen en je kuit en achillespees los te maken met fysiotherapie.
Ziekte van Sever
De ziekte van Sever geeft vergelijkbare hielklachten als een Haglund deformiteit. De oorzaak ligt in dit geval niet bij botaangroei, maar bij ontsteking van de groeiplaat in je hielbeen. Vooral kinderen (5-11 jaar) die veel sporten, kunnen hier last van krijgen. Mijn advies: begin niet te jong met zware sportbelasting en neem ruim de tijd voor een warming up en cooling down.
Bij referred pain kan ik je hielklachten verhelpen, zonder je hiel aan te raken
Referred pain
Soms ligt de achterliggende oorzaak van je hielklachten in een ander lichaamsdeel. Triggerpoints met uitstraling naar de hak of rugklachten zoals hernia, kunnen ook pijn in je hiel opleveren. Bij Fysiotherapie De Zwaluw neem ik daarom de tijd om de ware oorzaak van jouw hielklachten te vinden, voordat we samen naar een persoonlijk behandelplan kijken.
Hielklachten behandelen met fysiotherapie
Ik help je graag van je hielklachten af. Afhankelijk van jouw klachten kunnen triggerpoint– of klassieke massages en oefeningen de oplossing bieden. Andere methodes die ik gebruik zijn taping, mobilisatie, manipulatie, IASTM en dry needling.
Benieuwd wat ik voor jou kan doen? Bel me op 06 406 111 50 of stuur een e-mail naar info@fysiodezwaluw.nl. Dan kijken we samen naar een persoonlijke behandeling voor jouw hielklachten!