Elleboogklachten

Hoeveel dagelijkse activiteiten kun jij opnoemen waarbij je je ellebogen niet gebruikt? Waarschijnlijk kom je niet ver. Elleboogklachten kunnen je functioneren dan ook ernstig belemmeren. Het merendeel van de elleboogklachten is gelukkig goed te behandelen bij Fysiotherapie De Zwaluw in Culemborg. Loop er niet langer mee rond dan nodig!

Soorten elleboogklachten

elleboogklachtenTenniselleboog

De tenniselleboog is misschien wel de bekendste elleboogklacht. Bij overbelasting of verkeerde beweging van je elleboog, kan de peesaanhechting aan de buitenkant van je elleboog overspannen raken en gaan irriteren. Zet je de overbelasting te lang door, dan raakt deze ontstoken. Zorg bij irritatie daarom altijd dat je direct voldoende rust neemt en zo’n ontsteking voorkomt. Is het al te laat? Met voldoende rust en een behandeling op maat kun je de ontsteking verhelpen.

Golferselleboog

De golferselleboog lijkt in wezen op de tenniselleboog (zie boven), maar hierbij is juist de pees aan de binnenzijde van je elleboog ontstoken. Ook bij deze klacht is rust belangrijk en behandeling met fysiotherapie goed mogelijk.

Repetitive strain injury (RSI)

RSI is een verzamelnaam voor verschillende klachten in je armen, nek en schouders die ontstaan door herhaaldelijke overbelasting. Bekende boosdoeners zijn je computer of tablet. Door met gefixeerde ellebogen voorover te zitten en continu met je polsen te werken, kunnen je armen en schouders niet lekker meebewegen. Dit leidt vervolgens tot blokkades in je spieren. Werkduur, werkdruk en stress spelen vaak een grote rol bij het ontstaan van RSI. In veel gevallen kun je RSI voorkomen met een gevarieerde werkhouding en voldoende lichaamsbeweging. Last van RSI? Samen kunnen we de blokkades aanpakken die jouw pijn veroorzaken.

Computer en tablet zijn bekende boosdoeners

Slijmbeursontsteking

Een andere pijnlijke elleboogklacht is de slijmbeursontsteking. De slijmbeurs, een soort zakje aan de onderkant van je elleboog, kan door herhaaldelijke irritatie gaan ontsteken. Het zakje – dat in gezonde toestand nauwelijks opvalt – zuigt zich vol met vocht en zwelt op. De ontsteking kan ontstaan door achter je bureau te veel op je elleboog te steunen, of door tijdens het fitnessen te veel te ‘planken’ op een harde ondergrond. De klachten verhelp je door de druk op je slijmbeurs te verminderen en je elleboog voldoende te laten rusten.

Thoracic Outlet Syndroom (TOS)

TOS ontstaat wanneer door een verkeerde houding een vaatzenuwbundel richting je arm bekneld raakt. Bij neurogene TOS zijn de zenuwbanen bekneld, waardoor je last krijgt van een zwaar, pijnlijk en slapend gevoel in je arm. Bij vasculaire TOS gaat het om een beknelde (slag)ader en krijg je te maken met klachten van pijnlijke zwellingen tot tintelingen en een kloppend gevoel in je hand. De oplossing voor beide varianten: je vaatzenuwbundels zo snel mogelijk weer vrijmaken met fysiotherapie.

Zondagmiddagarmpje

Ben je op je elleboog gevallen? Een elleboogbreuk of ontwrichting kun je helaas niet verhelpen met fysiotherapie. Een zogeheten zondagmiddagarmpje wel. In zo’n geval is niet je gewricht, maar het kopje van je spaakbeen uit de kom geschoten. Door je arm met de juiste techniek te buigen, te draaien en te strekken, kan ik je spaakbeenkopje weer op de juiste plaats leggen.

Pijn in je elleboog kan zijn oorsprong vinden in een ander lichaamsdeel

Elleboogklacht, of toch niet?

Soms denk je dat je elleboogklachten hebt, maar ligt de bron van de pijn elders. Bij referred pain, oftewel uitstralende pijn, kan je elleboogpijn zijn oorsprong bijvoorbeeld vinden in je schouder. Uitstralende pijn ontdek je wanneer je druk uitoefent op een triggerpoint en ergens anders pijn voelt. Bij Fysiotherapie De Zwaluw in Culemborg neem ik de tijd om deze ware pijnbron te vinden, en de kans op een verkeerde diagnose te minimaliseren.

Behandeling van elleboogklachten

Afhankelijk van jouw elleboogklachten stellen we in overleg een persoonlijk behandelplan op.
Soms komen we met een rolletje tape al heel ver. In andere gevallen werk ik met diverse methodes, waaronder sport-, bindweefsel-, of triggerpointmassage, dry needling, IASTM, oefeningen en mobilisatie.

Wil je van jouw elleboogklachten af? Neem gerust contact met me op. Dan kijken we samen met welke persoonlijke behandeling we jou zo effectief mogelijk van je pijn kunnen afhelpen. Stuur een e-mail naar info@fysiodezwaluw.nl of bel me op 06 406 111 50.

  • Jarenlang pijn in m’n rechter elleboog. Het werd nu zo erg dat ik soms m’n arm niet meer kon gebruiken. Door een tip van iemand die mij vertelde dat ik triggerpointtherapie moest gaan volgen. Het is even heftig, maar je hebt er echt baad bij. Ik ben gaan zoeken op internet en kwam uit bij Ferdinand Vermeulen, hij beheerst de triggerpoint technieken. Ik heb hem een mail gestuurd en kreeg al snel antwoord, gelukkig kon ik al snel op spreekuur komen. De eerste ontmoeting is altijd spannend, maar al snel was het vertrouwd. Na de intake begon hij aan de behandeling, inderdaad het was heftig maar het heeft mij echt geholpen. Tijdens de behandelingen leuke gesprekken gehad met Ferdinand. Maar ook uitleg hoe en waaruit het lichaam is opgebouwd. Na 5 behandelingen ben ik van m’n klachten af. Mocht ik weer klachten krijgen, ga ik zeker naar Ferdinand terug. Bedankt Ferdinand.

    Wilma