Schouderklachten
In de top drie van meest voorkomende klachten op mijn fysiopraktijk in Culemborg staat zonder twijfel: klachten aan de schouder. Er zijn verschillende soorten schouderklachten, zowel acuut als chronisch.
Soorten schouderklachten
Hieronder lees je over de meest voorkomende schouderklachten. Staat jouw klacht er niet tussen? Geen nood. Ook schouderpijn met een andere oorzaak is vaak te behandelen met fysiotherapie. Denk aan triggerpoints of indirecte oorzaken zoals stress of werken in een verkeerde houding.
Frozen shoulder
Een kapselontsteking in je schouder kan zorgen voor verklevingen in het schoudergewricht. De beginfase van deze (helaas vaak langdurige) klacht is makkelijk te verwarren met andere schouderklachten zoals het subacromiaal pijnsyndroom. De tweede fase is zeer kenmerkend: de bevriezende fase. Je schouder wordt dan steeds strakker en minder mobiel. In de derde ‘ontdooiende’ fase herstelt je schouder langzaam. Ernstige gevallen kunnen wel 2 jaar duren, maar met fysiotherapie kun je de weg naar herstel stimuleren en pijnklachten beperken. Liever voorkomen dan genezen? Overgewicht of diabetes kan een achterliggend probleem zijn, maar in veel gevallen is de oorzaak niet bekend.
Een fysiobehandeling op maat kan een wereld van verschil maken
Subacromiale impingement
Een verstoring van de mobiliteit in je schouder of een andere achterliggende oorzaak kan leiden tot een inklemming van de spier onder het schouderdakje. Bij cliënten vanaf middelbare leeftijd treedt deze schouderklacht vaker op dan bij jongeren. Heb je schouderpijn? Loop er niet te lang mee rond, een fysiotherapiebehandeling op maat kan een wereld van verschil maken.
Slijmbeursontsteking
Een andere pijnlijke schouderklacht is de slijmbeursontsteking. De slijmbeurs, een soort zakje aan de bovenkant van je schouder, kan door herhaaldelijke irritatie gaan ontsteken. Het zakje zuigt zich vol met vocht en zwelt op. De ontsteking kan ontstaan door overbelasting bij fysiek werk of een nare val. De klachten kunnen wegtrekken door de druk op je slijmbeurs te verminderen en je schouder voldoende rust te geven.
Herhaaldelijke beweging kan leiden tot een tekort aan rotatie in je schouder
Werpersarm
De naam zegt het al, deze klacht komt veel voor bij mensen die een sport beoefenen waarbij veel bovenhandse worpen gemaakt worden. Denk aan werpsporten zoals speer- of discuswerpen, basketbal, tennis, waterpolo, handbal, honkbal en rugby. De herhaaldelijke bewegingen kunnen leiden tot een tekort aan naar binnen draaiende rotatie in de schouder, waardoor pijn bij het werpen optreedt. Deze klacht, ook bekend als de werpschouder is gelukkig in vrij korte tijd op te lossen met fysiotherapie. Met name oefeningen kunnen helpen om de bewegingsbeperking aan te pakken.
Subluxaties van de schouder
Overrekking van de schouder kan de nare bijwerking hebben dat je schouder steeds bijna uit de kom gaat. Onbedoeld maak je allemaal halve bewegingen die je schouder niet wil maken. Als je last hebt van zo’n instabiele schouder kunnen er ook snel andere klachten optreden. Begin dan ook op tijd met een fysiobehandeling! Met de juiste oefeningen kan je eigen lijf ervoor zorgen dat je spieren zodanig getraind worden dat de instabiliteit afneemt.
Mobility first, strength later
Behandelingen bij schouderpijn
Mijn behandeling is altijd eerst gericht op het terugwinnen van de mobiliteit, dus weer soepel kunnen bewegen. Hiervoor maak ik gebruik van verschillende technieken, waaronder mobilisatie, triggerpointmassage, dry needling, IASTM, bindweefselmassage en oefeningen. Als de mobiliteit is verbeterd, richten we ons op spierkracht en stabiliteit. Soms is dit met oefeningen en oefentherapie. Natuurlijk is iedereen anders, dus ieder behandelplan is uniek en afgestemd op jouw situatie.
Heb je last van schouderpijn? Loop er niet langer mee door dan nodig is. Neem contact met me op. Misschien kan ik je helpen! 06 406 111 50 of stuur me een bericht.