‘Gewoon je plas ophouden’ is helaas niet vanzelfsprekend voor iedereen. We spreken van incontinentie wanneer je in meer of mindere mate last heb van ongewenst urineverlies. Het gebrek aan controle over je urineverlies is in veel gevallen een symptoom van andere onderliggende klachten en kan variëren van nadruppelen bij prostaatklachten tot volledig controleverlies na een ingrijpende operatie.

Veel mensen schamen zich voor hun incontinentie, waardoor ze geen hulp durven te vragen. Doe dat alsjeblieft wel! Met osteopathie en fysiotherapie is vaak meer mogelijk dan je denkt.

Incontinentie is niets om je voor te schamen. Vraag op tijd om hulp!

Soorten incontinentie

Ongewenst urineverlies kan veroorzaakt worden door (een combinatie van) verschillende soorten incontinentieklachten.

Stressincontinentie

Van stressincontinentie is sprake wanneer je last hebt van plotseling urineverlies, bijvoorbeeld als je hard moet lachen of iets te hard over een drempel rijdt. De druk in je blaas is hoger dan je afsluitsysteem aankan, waardoor een heftige beweging kan leiden tot ongelukjes. Door een gebrek aan aandranggevoel kan dit volledig onverwachts gebeuren. Deze vorm van incontinentie komt vooral voor bij vrouwen en kan onder meer optreden na een zwangerschap. Bij mannen treedt de klacht nog weleens op na een behandeling van prostaatproblemen. In beide gevallen is er meestal een verband met bekkenklachten of verzwakte spieren in het bekkengebied.

Urge-incontinentie

De naam zegt het al, bij deze vorm van incontinentie heb je juist wel te maken met een plotselinge ‘urge’, oftewel ‘aandrang’ om te plassen. Je blaas spant zich plotseling aan zonder dat je van plan was om naar de wc te gaan. Wanneer je afsluitsysteem de heftige aandrang niet aankan, resulteert dit in ongewenst urineverlies.

Overloopincontinentie

Bij overloop- of druppelincontinentie is sprake van een overvolle blaas zonder de bijbehorende aandrangprikkel. Vaak gecombineerd met andere oorzaken waardoor je je blaas niet goed kunt legen. Dit gaat gepaard met buikpijn en ongecontroleerd verlies van urine. Gezien de vaak centraal neurologische oorzaak, zal ik je bij sprake van overloopincontinentie doorverwijzen naar je huisarts.

De behandeling is afhankelijk van jouw persoonlijke situatie

Incontinentie behandelen

Als fysiotherapeut en osteopaat ben ik geen incontinentiespecialist. Of ik je zelf kan helpen of liever doorverwijs naar een arts hangt af van jouw persoonlijke situatie. Een behandeling bij bekken- of rugklachten kan bijvoorbeeld helpen bij incontinentieklachten. Daarbij kan ik verschillende oefeningen aanbevelen, bindweefselmassage toepassen en andere technieken gericht op de mobiliteit van het blaasgebied. Ook het vrijmaken van verklevingen of littekenweefsel kan helpen ongewenst urineverlies te verminderen. Bij een behandeling met osteopathie kijk ik altijd naar het lichaam als geheel. Zo kan ik met listeningtechnieken heel ‘verfijnd voelen’ waar jouw klachten vandaan komen en de behandeling daarop richten.

Wil je weten of fysiotherapie of osteopathie kan helpen bij jouw incontinentieklachten? Je mag me altijd bellen op 06 406 111 50 of mailen naar info@fysiodezwaluw.nl. Dan kijken we samen naar de mogelijkheden.

incontinentie